Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řídil cestou ze soudu za zákaz

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté přistihli řidiče se zákazem, když jel od soudu kvůli dalšímu zákazu. 

Na konci minulého týden uviděla pozorná hlídka bojkovických policistů projíždějící po silnici I/50 poblíž Rasové povědomý VW Passat a v něm jim dobře známého člověka. Byl to mladý muž, o němž věděli, že má vysloven zákaz řízení. A to hned dvojitý. Policisté se vydali za podezřelým mužem, který jakmile zjistil, že za ním jedou policisté, snažil se ujet a odbočit na menší cestu. Policisté ovšem jeli bez problémů za ním se zapnutým výstražným znamením a majákem a muž po pár stech metrech zastavil. Muž jel v autě sám, a když před zraky policistů vystoupil z auta, začal jim tvrdit, že auto neřídil. Když se ho policisté zeptali, kdo tedy řídil, když nikdo jiný nebyl ani v okolí auta ani v kabině ani v kufru ani pod autem, muž neodpověděl. Policisté zjistili, že platný zákaz řízení trvá tomuto pětadvacetiletému cizinci až do letošního července. A co víc, policisté zjistili, že mladý muž se akorát vracel od soudu, kde se projednávalo jeho spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, kterého se dopustil tím, že letos v lednu řídil přes vyslovený zákaz a byl přitom přistižen právě bojkovickými policisty. Dechová zkouška na alkohol byla u tohoto cizince žijícího v obci na Bojkovicku negativní. Policisté mu zakázali pokračovat v jízdě a začali zpracovávat další spis k jeho spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za který zákon ukládá až tříleté vězení a zákaz řízení až na deset let.

Jedním z řidičů, kteří byli přistiženi při řízení v opilosti, byl i čtyřiatřicetiletý muž ze Zlína, kterého bojkovičtí policisté zastavili v noci na úterý v Komni poté, co jej uviděli kličkovat s autem z jednoho pruhu do druhého. VW Polo řídil i přesto, že měl 2,17 promile alkoholu v dechu. S naměřenou hodnotou souhlasil. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a začali zpracovávat podklady pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestem až ročního vězení a zákazem řízení až na deset let.

Dalším účastníkem silničního provozu, který kličkoval po celé šíři vozovky byl cyklista ve Strání. Dvaadvacetiletého muže při jeho cyklistickém šněrování spatřili policisté v pondělí večer. Poté, co jej zastavili, naměřili v jeho dechu 1,57 promile alkoholu. Mladík se přiznal, že těsně před jízdou vypil několik piv. Za opileckou cyklojízdu mu ze zákona hrozí až dvacet tisíc korun pokuty.

Ve stavu vylučujícím řízení byl i třicetiletý muž za volantem felicie, kterého v sobotu navečer zastavili dopravní policisté v Hluku. Dechová zkouška na alkohol byla negativní, ale test na drogy hned na silnici prokázal, že muž je pod vlivem látek obsažených v droze pervitin. Vzhledem k tomu, že muž navíc odmítl lékařské vyšetření, a za spáchání tohoto dopravního přestupku hrozí vysoká sankce, stejně jako zákaz řízení, kdy vzniklo podezření, že by se muž mohl vyhýbat správnímu řízení, přistoupili policisté k uložení kauce ve výši třiceti tisíc korun. Neboť je řidiči nezaplatil, policisté zajistili felicii „botičkou“ až do doby splacení kauce.


 

 


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 23. – 29. 5. 2014


 

Počet zjištěných přestupků

23. – 29. 5. 2014

16. – 22. 5. 2014

Řidič pod vlivem alkoholu

6

5

Řidič pod vlivem drog

2

3

Překročení maximální rychlosti

78

94

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

16

12

Nepoužití bezpečnostních pásů

14

20

Telefonování za jízdy

17

10

Špatný technický stav vozidla

13

27

Uložené kauce za přestupek v dopravě

4

4

Chodci

53

44

Cyklisté

9

5


30. květen 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem