Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Řídil den před vypršením trestu

ZNOJEMSKO: Za tři dny jsme zjistili sto deset hříšníků v dopravě. 

     Za tři uplynulé dny jsme při silničních kontrolách zjistili sto osm přestupků v dopravě:

- 34 řidičů nerespektovalo dopravní značení (patnáct například nezastavilo před křižovatkou na příkaz STOP, šest vjelo do zákazu vjezdu a šest porušilo zákaz odbočení vlevo)
- 34 šoférů si silnice pletlo se závodní dráhou (v obci jich dokonce jedenáct jelo více než 70 km/h a dva přes 80 a mimo obec jeli dva přes 110 km/h a další dva více než 120, nejvyšší naměřená rychlost je 140 km/h - v neděli ve čtvrt na tři odpoledne jel takovou rychlostí třiačtyřicetiletý muž s osobního vozem s polskou registrační značkou po silnici I. třídy č. 53 nedaleko Miroslavi)
- 11 řidičů během jízdy telefonovalo s mobilem v ruce
- 8 nepředložilo potřebné doklady (z toho čtyři u sebe neměli řidičské průkazy a jeden jej vůbec nevlastnil)
- 8 řidičů nemělo připevněný bezpečnostní pás
- 7 aut mělo různé technické závady (čtyři dokonce neplatnou technickou kontrolu).

     V policejní síti uvízli od pátku do neděle také dva muži ze Znojemska ve věku 40 a 25 let, kteří usedli za volant po předchozím požití alkoholu. Oba jsme zjistili v dopoledních hodinách v obci Střelice. V sobotu mladšího z nich ve Škodě Felicia s 0,93 promile alkoholu v krvi a v neděli strašího ve Škodě Favorit s 0,83 promile. Oběma jsme zakázali další jízdu a zadrželi řidičský průkaz.

     Vedle přestupků jsme v dopravě zjistili i trestné činy:

     V sobotu před desátou hodinou večerní zastavili strážníci Městské policie Znojmo nákladní vůz Renault v Průmyslové ulici ve Znojmě. Vyšlo najevo, že toto auto řídí devětadvacetiletý muž ze Znojemska, který má Okresním soudem Znojmo řízení motorových vozidel zakázáno. Případ převzala Policie České republiky, neboť se jedná o podezření z trestného činu "Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání". Šoféra přitom od vypršení trestu dělil pouhý den. Zákaz činnosti mu totiž končil 24. ledna 2010

     V neděli večer se na nás obrátila matka osmnáctiletého syna s podezřením, že si bez jejího svolení vzal doma auto a přitom ani nemá řidičský průkaz. Všechny hlídky v terénu se zaměřili na pohyb Škody Octávia, kterou žena ze Znojemska přesně uvedla. Ještě před půlnocí byla pátrací akce úspěšně dokončena na Smetanově ulici ve Znojmě. Mladého muže jsme za volantem Octávie nepřistihli. Řízení se totiž ujala jeho stejně stará kamarádka. U ní vyšly najevo mnohem závažnější skutečnosti. Vedle toho, že nevlastní příslušné řidičské oprávnění, měla v krvi 1,94 promile alkoholu v krvi. Jejich nedělní dobrodružství tak skončilo podezřením z několika trestných činů: "Neoprávněné užívání cizí věci" a "Ohrožení pod vlivem návykové látky".  

zpracovla: por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

vytisknout  e-mailem