Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil pod vlivem drogy

Pronásledovaný řidič neměl ani řidičský průkaz 

     Policisté Dálničního oddělení Počíčany v sobotu 15. ledna po osmé hodině ráno dostali od pracovníka benzinového čerpadla Agip na 19,5 km dálnice D11 ve směru na Hradec Králové informaci s popisem vozidla a jeho řidičem, který po natankování pohonných hmot ujel bez zaplacení. Tříčlenná policejní hlídka zařazena v pracovní skupině „Autotým“ proto okamžitě vyjela ve vozidle VW Passat na sjezdovou větev exitu 25, kde uviděla vysokou rychlostí projíždějící nahlášenou stříbrnou Hondu jedoucí směrem na Hradec Králové. Jeho řidič svoji bezohlednou a agresivní jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu a odmítl zastavit. Proto policisté zapnuli na služebním vozidle Passat modré výstražné světlo společně s předním světelným červeným nápisem Stop Policie a zvukovým zařízením. Řidič Hondy i přesto pokračoval v agresivní jízdě, na exitu 35 Poděbrady opustil dálnici D11 a velkou rychlostí projel obcemi Vrbová Lhota a Pečky. Zde zabočil mezi domy, po betonové cestě přejel na polní cestu, kde zhruba po 2 kilometrech prorazil pravou přední pneumatiku. Policejní hlídka při jeho zadržení použila slovní výzvy a poté hmaty a chvaty, neboť muž neupustil od protiprávního jednání. Policisté zjistili, že šestadvacetiletý řidič vozidla neměl u sebe občanský ani řidičský průkaz a přední SPZ umístěnou na vozidle Honda odcizil ze zaparkovaného vozidla v Praze.Testem na omamné a psychotropní látky Drugwire 5 policisté zjistili pozitivní nález. Potom policisté řidiče převezli do nemocnice na odběr biologického materiálu z důvodu zjištění množství omamných a psychotropních látek v jeho krvi.
Jaké ale bylo jejich překvapení, když již druhý den, v neděli 16. ledna v 21.35 hodin při běžné silniční kontrole jej opět policisté Dálničního oddělení Poříčany zastavili na exitu dálnice D 11. Tentokráte při dechové zkoušce přístrojem Drager řidič nadýchal 0,44 promile alkoholu. Policisté další jízdu řidiči zakázali.
Šestadvacetiletý řidič je podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku, tím, že předtím odcizil registrační značku z jiného vozidla, dále  tím, že 15. 1. úmyslně nezaplatil natankované PHM a několika dalších přestupků v dopravě. Dalším závažným přestupkem je, že řídil vozidlo po  požití jiné návykové látky nebo v takové době požití jiné návykové látky (marihuana), pod kterou je ještě pod jejich vlivem, za což mu hrozí ve správním řízení pokuta až do 50 tisíc korun podle prokázání a zákaz činnosti řízení motorových vozidel až do dvou let, pokud se ale šetřením nezjistí, že svým jednáním spáchal přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
mjr. Soňa Budská
18. 1. 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem