Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídili pod vlivem

KLADENSKO – Slánští policisté kontrolovali během víkendu požití návykových látek u řidičů. 

Podařilo se jim zadržet celkem tři hříšníky, kteří usedli za volant pod vlivem návykové látky.

První muž byl kontrolován v sobotu 5. listopadu 2016 po poledni ve Slaném v Nosačické ulici. Dvaatřicetiletý řidič z Litoměřicka usedl za volant osobního automobilu Ford. Provedený test na zjištění návykových látek Drugwipe 5S byl pozitivní na látku Canabis. Muž byl vyzván k odbornému vyšetření ve slánské nemocnici s odběrem biologického materiálu, čemuž dobrovolně vyhověl.

Další hříšnicí, které usedla za volant pod vlivem drog, byla čtyřiadvacetiletá žena ze Slaného. Tu zastavili policisté v sobotu 5. listopadu 2016 v půl páté odpoledne v ulici Na Vavřinci ve Slaném ve vozidle Peugeot. Také u této řidičky byl proveden výše zmiňovaný test na požití návykových látek a i v tomto případě byl pozitivní na látku Canabis. I tato žena putovala do nemocnice, kde jí byl odebrán biologický materiál k dalšímu rozboru.

Zatím poslední řidič, který se před jízdou posilnil návykovou látkou, byl osmačtyřicetiletý muž z Chomutovska. Toho policejní hlídka kontrolovala po třetí hodině ranní v neděli 6. listopadu 2016 na pozemní komunikaci ve Slaném v Ouvalově ulici v osobním vozidle Dacia Sandero. U muže byl proveden test na přítomnost alkoholu v dechu, kdy displej přístroje ukázal hodnoty 1,83 a 1,86 promile. Opět byl u osoby proveden dobrovolný odběr biologického materiálu ve slánské nemocnici.

Všichni tři kontrolovaní čelí nyní podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. 

Opětovně apelujeme na všechny řidiče. Alkohol a drogy za volant nepatří!

Alkohol i jiné návykové látky ovlivňují schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla. To pak reaguje na neočekávané situace mnohem pomaleji a mění tak normální situace na silnici, na situace skrytě nebezpečné. Ovlivňuje také schopnost posoudit rychlost i vzdálenost ve vztahu k nehodě. Přirozené zábrany se s přibývající návykovou látkou ztrácejí. Třeba jen mírně podnapilý řidič rizikové situace vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika a snadno je podhodnotí. Po překročení koncentrace 0,55 promile alkoholu v krvi začíná převažovat negativní efekt účinku na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol a drogy za volantem zvyšují nejen agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale mají i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Jedná se o takzvané tunelové vidění. Řidič je schopný čím dál míň vnímat prostor před sebou. I když opilý řidič jede pomalu, jeho zorné pole je snížené a to je zdrojem potencionálních konfliktů i závažných dopravních nehod.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
7. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem