Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídili pod vlivem alkoholu

MĚLNICKO - Jeden z nich měl i pozitivní orientační test na drogy 

Policisté Obvodního oddělení Mělník při běžném výkonu služby, při dohledu nad bezpečností silničního provozu, zastavili v ulici Mladoboleslavská krátce po půlnoci dne 27. března 2018 třiadvacetiletého řidiče osobního vozu Škoda Octavia. Mladík předložil policistům pouze občanský průkaz, řidičský ani doklady od vozidla nepředložil. Na místě se dobrovolně podrobil dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu. Přístroj mu opakovaně naměřil hodnoty vyšší než jedno promile alkoholu. S naměřenými hodnotami na místě souhlasil a lékařské vyšetření po výzvě odmítl. Následně se podrobil orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Ten byl pozitivní na přítomnost Amphetaminů/Metamphetaminů. Lékařské vyšetření s odběrem krve nebo moči  také odmítl. Na místě si vozidlo řádně zajistil a hlídku dobrovolně následoval na obvodní oddělení k provedení potřebných úkonů. Další jízda byla řidiči na místě zakázána.

Pozitivní test na drogy vyřeší policisté v tomto případě jako přestupek a předají ho k vyřešení příslušnému správnímu orgánu. Navíc je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Během pondělí 26. března 2018 při silniční kontrole v odpoledních hodinách nadýchal téměř dvě promile alkoholu v dechu v obci Vraňany šestapadesátiletý řidič. Večer kolem 22:30 hodin v obci Liběchov jiná policejní hlídka odhalila čtyřiadvacetiletého řidiče, který nadýchal více než dvě promile alkoholu.

Alkohol za volant nepatří!!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol a následná „kocovina“ s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
27.3.2018

vytisknout  e-mailem