Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídili s platným zákazem a pod vlivem alkoholu

BEROUNSKO – Policisté řeší hned několik případů. 

Policisté na našem okrese řeší hned několik případů, kdy řidiči vozidel mařili výkon úředního rozhodnutí nebo řídili pod vlivem alkoholu.

 

V prvním případě je podezřelý 24letý muž, který dne 20. září 2016 v době okolo 01.54 hod. řídil v obci Králův Dvůr, po hlavní silnici Plzeňské ve směru jízdy od kruhového objezdu směrem ke křižovatce Na Knížecí, osobní automobil tovární značky Škoda Felicia. Ten byl následně předepsaným způsobem zastaven a kontrolován hlídkou Obvodního oddělení Králův Dvůr. Policisté na místě zjistili, že muž řídil i přesto, že má rozhodnutím Městského úřadu v Berouně, vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu dvaceti měsíců a to do dubna roku 2017. U řidiče byla ze strany hlídky provedena také dechová zkouška na přítomnost alkoholu, jejíž výsledek byl pozitivní s naměřenou hodnotou 1,35 promile. Muž tedy vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky činnost, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.

 

Další provinilec dne 18. srpna 2016 v době od 11:30 hod. do 12:00 hod. řídil motocykl Yamaha YZ250 v obci Praskolesy a Otmíče, ačkoli měl Okresním soudem v Berouně uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, na dobu od 26. srpna 2015 do 28. srpna 2016. Policisté mu dne 20. září 2016 sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

Dne 20. září 2016 bylo sděleno podezření 54letému muži ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se dopustil tím, že dne 4. září 2016 v 22:10 hod. řídil po silnici III. třídy č. 10126 v obci Mezouň, ve směru od obce Nučice směrem na obec Vysoký Újezd, motocykl tovární značky Sachs, přičemž v km 0,822 na přímém úseku uvedené komunikace, najel s motocyklem na pravou krajnici a v důsledku toho spadl s motocyklem na komunikaci. Na výzvu policie se na místě podrobil odbornému měření na přítomnost alkoholu s pozitivním výsledkem 2,90 promile. Po poučení nežádal lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu. Při dopravní nehodě muž utrpěl zranění a ke zranění jiných osob nedošlo. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že během jízdy na motocyklu neměl na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu. Z uvedených skutečností vyplývá, že řidič vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí, nebo způsobit značkou škodu na majetku a způsobil takovým činem dopravní nehodu.

 

Za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí v případě odsouzení až dvouletý trest odnětí svobody. Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Pokud však osoba pod vlivem návykové látky způsobí havárii, dopravní nebo jinou nehodu, je zde již trestní sazba vyšší a to trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

 

Berounští policisté řidičům vzkazují, že kontroly zaměřené na bezpečnost a plynulost v silničním provozu probíhají neustále. Díky tomuto preventivním působení spočívající v dohledu a kontrolách řidičů se snaží co nejvíce eliminovat páchání výše uvedené trestné činnosti.

 

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
21. září 2016

vytisknout  e-mailem