Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Říjnový měsíc kybernetické bezpečnosti

BEROUNSKO – Osvěty bezpečného chování v online prostoru není nikdy dost. 

Jednou z priorit v oblasti prevence, je edukace a zvyšování povědomí o trestné činnosti, která je páchání v kyberprostoru. Proto se připojujeme k říjnovému měsíci kybernetické bezpečnosti. Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti, koordinuje Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). Jedná se o osvětovou preventivní akci, která probíhá po celé Evropské unii. Jejím cílem je pravidelné informování veřejnosti o nástrahách, se kterými se mohou v kyberprostoru setkat.

Ministerstvo vnitra proto vydalo brožuru s 10 základními pravidly o tom, jak se chovat na sociálních sítích. Jedna verze pro dospělé, druhá pro děti a mladistvé psaná v zábavnější verzi.

Policisté pravidelně vstupují v rámci preventivních aktivit mezi děti a pedagogy v rámci jednoho ze třech pilířů policejní prevence – Tvoje cesta onlinem. Ten je primárně zaměřený na rizika, která vyvstávají v souvislosti s užíváním sociálních sítích, hraní online her, sextingu a dalších nástrah číhajících na internetu.

Pro dospělou veřejnost pravidelně pořádáme přednášky a semináře zaměřující se na internetové podvody, falešná navolávání, zasílání podvodných zpráv a e-mailů.

Nejen na Berounsku, ale také napříč celou Českou republikou, evidujeme nárůst kybernetické kriminality. Například ve Středočeském kraji jsme za loňský rok zaevidovali nárůst tohoto druhu kriminality o více než 128 %. Z tohoto důvodu bude tato oblast jednou z hlavních priorit.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
6. října 2023

vytisknout  e-mailem