Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Riskantní jízdou ohrožoval ostatní

Ujížděl před vozy dálniční policie 

Včera večer kolem 21. hodiny nedal přednost našemu policejnímu vozidlu na kruhovém objezdu mezi obcemi Dobřenice a Pravy řidič vozidla zn. BMW 318. Na pokyn policistů nezastavil a začal ujíždět.  Dvě policejní vozidla z dálničního oddělení Pravy ho pronásledovaly více než hodinu.
Řidiče se jim podařilo zadržet až v obci Břehy, kde vlivem velmi riskantní jízdy havaroval. Během pronásledování řidič ujížděl v obcích místy rychlostí až 150 km/h, nerespektoval přednosti v jízdě a celkově riskantní jízdou ohrožoval další účastníky silničního provozu. Policisté předpokládali, že ve vozidle se může nacházet pachatel závažného trestného činu, opilá nebo zdrogovaná osoba, případně, že se jedná osobu v pátrání nebo o odcizené vozidlo. Z těchto důvodů je Policie ČR ze zákona oprávněna vozidlo zastavit.
Po havárii řidič zůstal ve vozidle sedět a odmítal vystoupit. Policisté se domnívali, že může být zraněný a vzhledem k tomu přistoupili k rozbití bočního okénka, aby řidiče z auta vyprostili. Zranění se nakonec nepotvrdilo.
Co ale zjistili? Že se jedná se o třiadvacetiletého řidiče z Náchodska, který kromě toho, že nerespektoval pokyny policistů k zastavení vozidla, riskantní jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, není navíc držitelem řidičského oprávnění a má vysloven zákaz vstupu na území okresu Pardubice pro majetkovou trestnou činnost. Auto, které řídil, bylo bez platné technické kontroly.
S řidičem byly provedeny veškeré potřebné úkony a ještě v nočních hodinách byl propuštěn.
Další důvody, proč řidič před policisty tak dlouho a riskantně ujížděl, jsou dále v šetření. V současné době je předčasné spekulovat i o sankcích, které řidiči hrozí.
 
 
Mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, tel. 602651187
15. 6. 2011
           

vytisknout  e-mailem