Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Řízení pod vlivem alkoholu na Prostějovsku standardem?

PROSTĚJOVSKO - Čtyři silně opilí motoristi a dva cyklisté. 

Během víkendu od pátku 15. do pondělí 18. prosince 2017 policisté na silnicích na Prostějovsku zjistili větší množství řidičů pod vlivem alkoholu. Několik případů z víkendové činnosti policistů na Prostějovsku přinášíme.

Ve dvou případech byli tito řidiči zjištěni až poté, co způsobili dopravní nehodu.

K první došlo v sobotu 16. prosince. Pětadvacetiletý řidič automobilu typu Seat Leon při jízdě od obce Konice k obci Nectava při projíždění pravotočivou zatáčkou nezvládl řízení a s vozidlem dostal smyk. Po vyjetí ze silnice narazil vůz do příkopu a přetočil se. Řidič utrpěl zranění, se kterým převezen do prostějovské nemocnice. Před tím se však ještě podrobil dechové zkoušce na alkohol, která vyšla pozitivně s výsledkem 1,76 ‰ alkoholu v dechu. Na vozidle vznikla škoda ve výši 30.000 Kč.

Ke druhé došlo v neděli krátce před půlnocí v Bulharské ulici v Prostějově. Dvacetiletý řidič automobilu značky Kia přední částí vozidla narazil do zaparkovaného Volkswagenu Passat. Po havárii z vozidla vystoupil a z místa odešel, aniž by o tom kohokoli informoval. Průběh nehody však viděl svědek, který věc oznámil na policii. Policisté po příjezdu na místo řidiče nalezli nedaleko. Provedenou dechovou zkouškou u něho naměřili hodnotu 2,12‰ alkoholu v dechu. Při havárii nedošlo ke zranění osob. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Další jízdu policisté muži zakázali a na místě mu zadrželi řidičský průkaz. Po prohlídce poškození vozidel na místě zadrželi také osvědčení o registraci vozidla Kia.

Ostatním řidičům policisté další jízdu zakázali ještě před tím, než k došlo k dalším nehodám

V sobotu 16. prosince 2017 po sedmnácté hodině kontrolovali policisté v Konici dodávku značky Ford a jejího třiapadesátiletého řidiče. Provedenou dechovou zkouškou u něho naměřili hodnotu 1,12 ‰ alkoholu v dechu. Muž se zjištěnou hodnotou souhlasil a přiznal požití asi čtyř odlivek vodky během odpoledne. Další jízdu policisté muži zakázali. Řidičský průkaz nezadrželi, protože ho řidič nepředložil.

V neděli přibližně dvě hodiny po půlnoci pak policisté v Palackého ulici v Prostějově kontrolovali osobní automobil značky Renault a jeho pětatřicetiletého řidiče. Provedenou dechovou zkouškou změřili hodnotu 1,93 a 2,03 ‰ alkoholu v dechu. Také tento řidič se změřenou hodnotou souhlasil.

Ve všech čtyřech uvedených případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ty řidičům v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

A ještě cyklisté…

Prostějovští policisté během uplynulého víkendu zjistili taká dva silně podnapilé cyklisty. Prvním byl v pátek po dvaadvacáté hodině ve Vrahovické ulici kontrolovaný šestapadesátiletý muž. Tomu změřili hodnotu 1,88 ‰ alkoholu v dechu. Druhým pak v pondělí, krátce po půlnoci v ulici Na Hrázi kontrolovaný čtyřiačtyřicetiletý muž. Ten nadýchal ještě o jedno promile více, tedy 2,88 ‰ alkoholu v dechu.

Oběma cyklistům policisté zakázali další jízdu. Pro své jednání jsou podezřelí z přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ten jim hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun.

por. Mgr. František Kořínek

18. prosince 2017

Odkazy do noveho okna

DN Bulharská

DN Bulharská 

Detailní náhled

DN Bulharská

DN Bulharská 

Detailní náhled

DN Nectava

DN Nectava 

Detailní náhled

DN Nectava

DN Nectava 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem