Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Riziko vykradení vozidla lze snížit

JIHLAVSKO: V autě by neměly zůstávat viditelně odložené věcí 

V době, kdy ve vozidle není přítomna jeho osádka, není bezpečné v automobilu zanechávání viditelně odložené věcí.
 
V letošním roce došlo v době od ledna do konce září na Jihlavsku k 86 krádežím věcí z vozidel, při kterých vznikla poškozeným celková škoda přes 1 900 000 korun. V loňském roce bylo těchto krádeží ve stejném období 171 a poškozeným vznikla téměř dvakrát vyšší škoda.
 
Riziko vykradení vozidla může každý člověk snížit tím, že nebude v době své nepřítomnosti nechávat v automobilu viditelně odložené cenné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, autorádia, navigace, osobní doklady nebo doklady od vozidla, peněženky a ani další věci jako je např. oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat a škoda pak majiteli vznikne poškozením vozidla. Pokud nemůže řidič vozidlo zaparkovat v garáži nebo na hlídaném parkovišti, je lepší dát přednost parkování na dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž domu.
 
Pokud pachatel uvidí v autě např. peněženku položenou na sedadle, přístrojové desce nebo jinde, během pár sekund do vozidla vnikne a odcizí ji. Nepomůže ani, když peněženku majitel ve vozidle uschová, pachatelé mají velmi dobrou znalost o místech, kam lze cenné věci uložit a ta také při vloupání do automobilu prohledají. „Velmi často také lidé přijdou o svoji peněženku tím, že si jí položí v době odemykání nebo zamykání vozidla na střechu a poté na ní zapomenou, řekl npor. Petr Krčál, DiS., vedoucí Obvodního oddělení Jihlava s tím, že tímto způsobem přišel o peněženku také řidič vozidla Škoda Octavia v polovině července. Muž zaparkoval na ulici Fibichova, peněženku nechal na střeše auta a odešel. Po několika minutách se vrátil, ale peněženku již nenašel.
 
Na začátku září se pachatel v dopoledních hodinách vloupal do nákladního vozidla zaparkovaného na ulici Stamicova v Jihlavě. V automobilu řidič nechal peněženku s více než sedmnácti tisíci korunami a odešel. Této situace okamžitě využil pachatel a peněženku s penězi odcizil. Během několika minut přišel o peněženku také řidič osobního vozidla, který v polovině září zaparkoval u chatové oblasti v katastru obce Dvorce. I on si nechal peněženku s penězi v autě a odešel
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
12. října 2011

 

vytisknout  e-mailem