Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Road safety week

Ms kraj - na bezpečnost nejohroženějších účastníků silničního provozu, kterými jsou chodci a cyklisté, se tento týden zaměřili dopravní policisté s koordinátory BESIPu.. 

RSW-cyklista-Ostrava.pngDopravní policisté krajského ředitelství se ve dnech 6., 7, 9. a 10. května zúčastňují celorepublikové dopravně preventivní akce „Road safety week“. Akce je pořádána v úzké spolupráci dopravní policie a BESIPu. Má dokonce mezinárodní přesah, jelikož je součástí „Dekády OSN“. Tento projekt byl oficiálně zahájen 11. května 2011. Valné shromáždění OSN vyhlásilo na období 2011 až 2020 Dekádu aktivit pro bezpečnost silničního provozu. Hlavním cílem projektu je snížit počty obětí, zejména chodců, v silniční dopravě. K tRSW-chodci-Ostrava II.pngomu má napomoci nejen zvýšení bezpečnosti infrastruktury nebo rozvoj bezpečnosti silničních vozidel, ale v neposlední řadě také zvyšování povědomí správného a bezpečného chování všech účastníků silničního provozu. Právě týden od 6. do 12. května vyhlásila OSN 2. celosvětovým Týdnem bezpečnosti silničního provozu (Road Safety Week).

Hlavním účelem této akce je preventivně působit na chodce a cyklisty. Na vytipovaných stanovištích v Moravskoslezském kraji policisté a koordinátoři BESIPu vysvětlují chodcům, převážně dětem, základní zásady správného a bezpečného přecházení silnic. Také je upozorňují na rizika mylného mýtu o absolutní přednosti chodců. Cyklistům připomínají mimo jiné správné vybavení jízdního kola. Každý z oslovených je odměněn drobným upomínkovým předmětem v podobě doplňkových reflexních prvků a preventivními materiály. Celková atmosféra na stanovištích odpovídá preventivnímu zaměření akce, policisté totiž rozdávají rady a ne pokuty.

S policejními hlídkami se veřejnost mohla setkat v Ostravě (pondělí), Karviné (úterý), Frýdku-Místku Novém Jičíně (čtvrtek), v Opavě a Krnově (pátek).


por. Mgr. Daniela Vlčková
9.5.2013
 

vytisknout  e-mailem