Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Road safety week v Náchodě

NÁCHODSKO - Aby už na silnicích neumírali chodci a cyklisté 

02Z akce Road Safety Week, Náchod 9.5.2013/ Foto Policie ČR Náchod
Náchod se ve čtvrtek 9.5.2013 zapojil do celosvětové akce Road safety week, zaměřené na bezpečí chodců a cyklistů. Zpráva OSN informuje, že na celém světě každý týden zemře na silnicích přes 5 000 chodců.
 
Také z tohoto důvodu OSN již podruhé vyhlásila celosvětový Týden bezpečnosti silničního provozu, který se letos zaměřuje právě na chodce a cyklisty. Tato akce je zaměřena na osvětu a prevenci mezi chodci a cyklisty, aby se chovali v silničním provozu bezpečněji. Uskutečnila se v týdnu od 6. do 12. května.
 
Road Safety Week se koná pod záštitou premiéra Petra Nečase, ministra dopravy Zbyňka Stanjury, kardinála Dominika Duky, policejního prezidenta Martina Červíčka a primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody.
  
Stanoviště a časy:
 
7.00 do 9.00  – v Náchodě na Plhově před prodejny potravin u přechodu pro chodce a stezky pro cyklisty 
13.00 do 15.00  –  v Náchodě na Kladské ulici před nádražím u přechodu pro chodce a stezky pro cyklisty
 
Obě lokality jsou rizikovými místy jak pro chodce, tak i pro cyklisty, neboť oběma místy vede i cyklostezka a kříží se se silnicí. V minulosti jsme zaznamenali na těchto místech dopravní nehody s chodci a cyklisty. Zejména v lokalitě u nádraží, kde cyklisté nejezdí po cyklostezce, jak by správně měli, ale po silnici. Na křižovatce před CDS byl v loňském roce sražen a vážně zraněn cyklista, který nepoužil cyklostezku, ale pletl se v prostoru křižovatky. S jistotou lze říci, kdyby jel po cyklostezce, mohl se srážce s automobilem a následnému vážnému zranění vyhnout.
 
S chodci a cyklisty jsme hovořili, rozdávali jim reflexní materiály a upozorňovali je na nebezpečí, která jim hrozí a jak se jim co nejlépe vyvarovat. Akce se společně zúčastnili policisté Dopravního inspektorátu Náchod, policistka z oddělení mediální prezentace a PR a pracovník BESIPU.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
9.5.2013 ve 15.00 hodin
 
 

vytisknout  e-mailem