Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rodiče, poučte své děti

Vyhnete se tak problémům 

Jelikož je září a začátek školního roku, aktuelním tématem pro řadu rodičů a výchovných poradců ve školách začínají být samozřejmě nejen příjemnější témata jako je první cesta do školy, ale také ty odstrašující jako např. děti a drogy. Právě školní prostředí může být totiž jedním z míst, kde se drogy mohou vyskytnout. Důležité je proto znát pár informací o tomto problému, vědět jak mu předcházet a jak reagovat v případě, že zjistíte, že vaše dítě má problém. Drogová závislost je určitým druhem návyku. V řadě případů se jedná o experimentování, jen o to, něco zkusit.  Toto nekontrolované nutkání zkusit něco nového v podobě drogy, ale vede k nekontrolovatelné závislosti bez ohledu na důsledky.  
 
Jak tedy předejít tomu, aby  se vaše dítě nestalo závislé na drogách?
 
Řekněme, že nejdůležitější je komunikace uvnitř rodiny. Již děti v předškolním věku by měli mít určité povědomí o tom, že některé věci se nesmí. U takto malých dětí se dá mluvit o drogách spíše obecně. Lze třeba nad domácí lékárničkou ukázat dětem, že léky si samy nemají brát. Nemělo by chybět ani vysvětlení, co by se stalo, kdyby si léky vzaly bez dovolení. Na prvním stupni základní školy by děti již měly vědět, že drogy existují. Je velmi důležité, aby se o těchto škodlivých a životu nebezpečných věcech dozvěděly od někoho, komu důvěřují, nebo od někoho, kdo v nich vzbuzuje respekt. Proto se doporučuje toto vysvětlení od rodičů, nebo přímo od strážců zákona. Policisté proto již od začátku školního roku dochází do škol na besedy, kde si s dětmi na toto téma povídají a rozebírají s nimi veškeré lži o tom, jak se po nich budou cítit skvěle. Žákům se pouští také videa a ti starší navštěvují organizace jako např. Světlo či Kotec, které se bojem proti drogám přímo zabývají. U dětí na druhém stupni bývají tyto besedy s policisty mnohem častější, neboť v období puberty mají studenti pocit, že musí vše vyzkoušet, ale už nemyslí na následky. Někdy i proto, že o nich právě nevědí. Drogy už nejsou tématem, které je tabuizované, ale naopak je o nich třeba mluvit a děti a studenty varovat.
 
„Vkládejte jim do hlavy, že drogu je zapotřebí odmítnout. To je totiž mnohem jednodušší a bezpečnější, než s drogou vůbec začít. „

vytisknout  e-mailem