Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rok 2011: Zemřelo o 46 lidí méně

„Při dopravních nehodách se v loňském roce umíralo méně“, zaznělo na dnešní hodnotící tiskové konferenci, které se zúčastnili náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Vladislav Husák, ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil, pplk. Petr Sobotka z ředitelství služby dopravní policie a ředitelka oddělení BESIP Ministerstva dopravy Ivana Pánková.  

Na tiskové konferenci byla vyhodnocena statistika dopravní nehodovosti za rok 2011 a činnost policie v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
 
Setkání s médii zahájil náměstek policejního prezidenta plk. Husák, který konstatoval, že vnímá velmi pozitivně trend v oblasti usmrcených. Zároveň poznamenal, že na komunikacích vyhaslo 707 lidských životů a řešení příčin dopravních nehod a snižování jejich následků zůstává proto nadále jedním z cílu policie. Přislíbil také, že policie bude v oblasti bezpečnosti silničního provozu nadále aktivní.
 
Podrobněji dopravní nehodovost za uplynulý rok zanalyzoval pplk. Sobotka. Mimo jiné uvedl, že policisté v loňském roce šetřili 75137 dopravních nehod, při kterých zahynulo o 46 osob méně (707) než v roce 2010 a zároveň nejméně od roku 1955. V meziročním srovnání se ale zvýšil počet těžce a lehce zraněných. Těžká zranění utrpělo při nehodách 3092 osob (více o 269, tj. 9,5%). Lehce bylo zraněno 22519 osob (více o 909, tj. 4,2%). Zmínil ale také to, že nejtragičtějším dnem v týdnu uplynulého roku byly středy, při kterých zahynulo 109 osob. Nejtragičtějším dnem roku 2011 byl 9. únor, kdy zemřelo v jednom dni při nehodách 9 lidí. Naopak policie za loňský rok eviduje 65 dní, kdy nezahynul nikdo. Zde najdete prezentaci k vyhodnocení dopravní nehodovosti a zde podrobný rozbor nehodovosti.
 
Ředitel dopravní policie k nehodovým přehledům poznamenal, že přestože v loňském roce zahynulo při nehodách méně lidí, nemůžeme být s bilancí následků dopravních nehod spokojeni. Plukovník Tržil nehodová data následně doplnil o analýzu činnosti policie při dohledu na bezpečnost silničního provozu. Uvedl například, že nejen dopravní, ale i pořádkoví policisté přistihli v silničním provozu celkem 27000 řidičů ovlivněných alkoholem. V 1717 případech neunikl pozornosti policistů řidič pod vlivem jiné návykové látky. K nejčastějším přestupkům patřila z pohledu dopravní policie tradičně porušení pravidel spojená s rychlostí, technickým stavem či způsobem jízdy. Ředitel dopravní policie mluvil také například o dopravně bezpečnostních akcích loňského roku, kontrolách nákladní a autobusové dopravy a činnosti Auto-týmu a Moto-týmu. Zároveň uvedl, že se dopravní policisté v tomto roce zaměří v silničním provozu především na alkohol a návykové látky, bezpečný způsob jízdy, bezpečnost chodců a cyklistů a na stav pozemních komunikací. Více o činnosti dopravní policie najdete zde.
 
Na závěr své prezentace ředitel dopravní policie Tržil vyzval všechny účastníky silničního provozu k odpovědnějšímu přístupu k vlastnímu bezpečí: „Domnívám se, že bychom všichni měli mnohem více vnímat vlastní bezpečí v silničním provozu.“
 
Tiskovou konferenci uzavřela ředitelka BESIP Ivana Pánková, která uvedla, že je potěšena zaznamenávaným poklesem počtu usmrcených při nehodách, a to i z pohledu procentuálního vyjádření meziročního poklesu (cca 5,5%), který se daří udržovat. Zároveň poděkovala všem subjektům, které se svými aktivitami v roce 2011 podílely na ovlivňování bezpečnosti na silnicích. Zmínila se také o plánované těsnější spolupráci s policií, na které se dohodli s ředitelem dopravní policie Tržilem,a která by měla přinést zvýšení efektivity preventivních aktivit.
 
kpt. Veronika Hodačová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
12. 1. 2012
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem