Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rokycanští kriminalisté pátrají po neznámé ženě, která ve středu 21. září dopoledne okradla v Rokycanech 84letou ženu.

ROKYCANY - Okradená seniorka přišla o několik tisíc korun. 

Bylo deset hodin dopoledne, když se neznámá žena dotázala u ženy, která se právě vykláněla z okna ze svého bytu, zda v domě nebydlí paní Š., ochotná obyvatelka domu odvětila, zda nemyslí pí. H. (poškozená seniorka), která byla rovněž v okně svého bytu a ihned se zapojila do rozhovoru s neznámou, kterou následně vpustila do domu. Seniorka stála u dveří svého bytu a čekala na přicházející neznámou ženu, která ji sdělila, že ji nese peníze. Při příchodu ke dveřím seniorky neznámá žena nijak neváhala a do bytu seniorky vstoupila bez pozvání.  Vešla do kuchyně, kde seniorce sdělila, že ji přišla předat tři tisíce korun. Před tímto ji požádala o vrácení 1 000 korun. Seniorka, která se může pohybovat pouze za pomoci chodítka nebo držení předmětů se přemístila i s neznámou ženou do vedlejší místnosti, kde ze své peněženky vzala 1 000 korun, poté se obě ženy vrátily do kuchyně. V době, kdy seniorka pročítala ,,listinu“, kterou měla podepsat. Pachatelka využila její nepozornosti, desky s  hotovostí ve výši několika tisíc korun odcizila, pak řekla, že zapomněla razítko, z bytu odešla a při svém odchodu vzala i hotovost ve výši 3 000 korun, která byla na stole včetně dokumentu, který měla seniorka podepsat. Samozřejmě se neznámá žena do bytu nevrátila a to, že byla seniorka okradena, zjistila až poté. Případ prověřují rokycanští kriminalisté pro podezření ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody.

Policisté upozorňují seniory na základní rady, jak se nestát obětí podvodníků. Také žádají rodinné příslušníky, aby svým příbuzným seniorského věku neustále vštěpovali, aby si do svých příbytků v žádném případě nevpouštěli cizí osoby.  

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napiště si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.

více preventivních rad a informacích zaměřených na seniory naleznete zde:  http://www.policie.cz/clanek/podvody-na-seniorech.aspx


nprap. Hana Kroftová
22. září 2016

 

vytisknout  e-mailem