Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Romským dětem se věnovali i naši policisté

Ms kraj - Ve dvou týdnech na přelomu července a srpna se chata Slunečná v Nové Vsi u Rýmařova stala táborovou základnou pro dva turnusy dětí ze sociálně vyloučených lokalit z Ostravska. Ty zde strávily díky hlavního organizátora tábora Občanského sdružení Vzájemné soužití několik krásných prázdninových dní.  

Foto: PČR/Letní tábor Slunečná - prezentace policejních činnostíFoto: PČR/Letní tábor Slunečná - prezentace policejních činností
          Jako každoročně i letos se na preventivních a organizačních aktivitách letního tábora podíleli policisté společně s občanskými zaměstnanci KŘ MsK. Jejich úkolem bylo pomáhat oddílovým vedoucím a nenásilnou formou s dětmi diskutovat o problematice šikany, drog a krádeží, jelikož právě tyto děti jsou nejvíce ohroženy sociálně – patologickými jevy. Táborníci byli po celou dobu tábora vedeni k správným zásadám chování a tyto pravidla byla zakomponována také do táborových her a programů.

Pro podporu těchto aktivit navštívili 1.8. a následně 7.8. 2012 tábor policisté z ÚO Bruntál, OOP Rýmařov a policisté z SPJ Ostrava.
V dopoledním programu vždy policisté předvedli dětem služební vozidlo Škoda Octavia, zájemci si mohli otestovat přístroj na měření alkoholu v dechu a zkusili si náročnost oblékání a nošení neprůstřelných balistických vest. Již tradičně děti nejvíce zaujaly ukázky výcviku policistů ze služební kynologie, kteří se svými čtyřnohými kamarády předvedli poutavou ukázku poslušnosti a zadržení nebezpečného pachatele nebo například vypátrání ztracených věcí. Poté se mohly podívat a seznámit se s vybavením speciálního služebního vozidla tzv. mobilního komunikačního a koordinačního centra, které se využívá například při pátrání po osobách, při společném zásahu IZS nebo k celkové akceschopnosti policie. Třešničkou na pomyslném dortu byla prezentace policistů ze Speciální pořádkové jednotky Ostrava. Ti ve svém stanu předvedli celou škálu speciálních zbraní. Prezentaci obohatili výkladem o činnosti jednotky a samozřejmě i o samotných předváděných zbraních a donucovacích prostředcích. Závěrem policejní prezentace měly děti možnost se seznámit s  prací specialistů z oddělení kriminalistické techniky. Na vlastní kůži si vyzkoušely opravdové snímání otisků prstů. Každé dítko si odneslo na památku papírek s otiskem svého prstu. Vystoupení všech policistů bylo poutavé a při rozloučení s dětmi a vedoucími tábora museli strážci zákona slíbit, že se za rok opět uvidí.


 

nprap. Mgr. Vlastimil Starzyk                                                                                                      
por. Ing. Křištofová Ivana                                                                                                            
pprap. Pavla Welnová

Dne 15. srpna 2012


 

Odkazy do noveho okna

Letní tábor Slunečná

Letní tábor Slunečná 

Detailní náhled

Letní tábor Slunečná

Letní tábor Slunečná 

Detailní náhled

Letní tábor Slunečná

Letní tábor Slunečná 

Detailní náhled

Letní tábor Slunečná

Letní tábor Slunečná 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem