Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rozhodnutí soudu o přiznání odkladného účinku

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Policie České republiky Ředitelství služby cizinecké policie (dále jen „povinný subjekt“) obdržela žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, která se týkala pobytu cizince, který čeká na rozhodnutí soudu o přiznání odkladnéhoúčinku, a to:

„1) Konkrétně jde o situaci, kdy bylo s cizincem vedeno řízení o správním vyhoštění. Jeho odvolání bylo následně zamítnuto, stejně tak následná žaloba, kdy po celou dobu zde měl legální pobyt, neboť tato žaloba má odkladný účinek ze zákona (§ 172 odst. 3 ZPC). Následně podal cizinec kasační stížnost se žádostí o přiznání odkladného účinku. Má tento cizinec oprávnění pobývat legálně na území ČR po dobu, než Nejvyšší správní soud rozhodne o tom, zda kasační stížnosti (ne)přiznává odkladný účinek?

2) Stejně tak v situaci, kdy je Ministerstvem vnitra zrušen pobyt cizinci, proti kterému nelze podat odvolání dle § 168 odst. 3 ZPC, a jedinou možností obrany je podání žaloby se žádostí o přiznání odkladného účinku. V takovém případě má ovšem cizinec možnost podat žalobu do 30 dnů od napadaného rozhodnutí a soud má 30 dnů na rozhodnutí o odkladném účinku. Správním rozhodnutím ovšem bývá cizinci stanovena lhůta na vycestování např. na dobu 30 dnů. Pokud tedy cizinec podá žalobu a nevycestuje, čeká na rozhodnutí o (ne)přiznání odkladného účinku po platnosti výjezdního příkazu, bude odbor cizinecké policie považovat tento pobyt za nelegální? Případně může se po případném nepřiznání odkladného účinku cizinec dostavit pro výjezdní příkaz, aby následně mohl vycestovat?“.

K otázce č. 1) sdělujeme:

Jedná se o situaci, kdy kasační stížnost neopravňuje cizince pobývat na území a cizinec si zároveň s kasační stížností podá žádost o přiznání odkladného účinku. Podání žádosti o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti neopravňuje cizince pobývat na území a tento je povinen ve lhůtě stanovené mu rozhodnutím nebo výjezdním příkazem vycestovat. Toto neplatí, pokud soud žádosti cizince usnesením vyhoví. Pobyt cizince se považuje za neoprávněný uplynutím lhůty stanovené rozhodnutím, popřípadě uplynutím doby platnosti výjezdního příkazu, ač soud o odkladném účinku žaloby nerozhodl. Orgány cizinecké policie nemohou předjímat rozhodnutí soudu a v případě neoprávněného pobytu jsou povinny postupovat v takovém případě ve smyslu zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů (dále jen „zákon č. 326/1999 Sb.“). Vyhoví-li soud cizinci ve věci žádosti o přiznání odkladného účinku, hledí se na jeho pobyt jako na oprávněný od doby podání odkladného účinku.

K otázce č. 2) sdělujeme:

Jde o případ, kdy podání žaloby nemá odkladný účinek na rozhodnutí ministerstva. Cizinec si zároveň se žalobou podá žádost o přiznání odkladného účinku. Podání žádosti o přiznání odkladného účinku žaloby neopravňuje cizince pobývat na území a tento je povinen ve lhůtě stanovené mu rozhodnutím nebo výjezdním příkazem vycestovat. Toto neplatí, pokud soud žádosti cizince usnesením vyhoví. Pobyt cizince se považuje za neoprávněný ode dne uplynutí lhůty stanovené rozhodnutím, popřípadě uplynutím doby platnosti výjezdního příkazu, ač soud o odkladném účinku žaloby nerozhodl. Orgány cizinecké policie nemohou předjímat rozhodnutí soudu a v případě neoprávněného pobytu jsou povinny postupovat v takovém případě ve smyslu zákona č. 326/1999 Sb. Vyhoví-li soud cizinci ve věci žádosti o přiznání odkladného účinku, hledí se na jeho pobyt jako na oprávněný od doby podání odkladného účinku. Výjezdní příkaz se vydává z moci úřední ve smyslu ustanovení § 50 zákona č. 326/1999 Sb. Vydá-li ministerstvo rozhodnutí z důvodů uvedených v ustanovení § 168 zákona č. 326/1999 Sb., uděluje cizinci výjezdní příkaz ministerstvo.

Mgr. Ludmila Formerová
Ředitelství služby cizinecké Policie

1. června 2022

vytisknout  e-mailem