Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Rozsáhlá akce zaměřená na „motorkáře“

PLZEŇSKÝ KRAJ – Každý čtvrtý ze zastavených řidičů byl motocyklista. 

    
V pátek se na území Plzeňského kraje uskutečnila rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce zaměřená zejména na chování řidičů motocyklů. Policejní hlídky, rozmístěné na vytipovaných úsecích našich komunikací, zkontrolovaly během odpoledne a večera, v době od 14 do 20 hodin, celkem 415 vozidel. Z tohoto počtu bylo 84 motocyklistů. Sledován byl nejenom způsob jejich jízdy a předjíždění, ale kontrolou “prošel“ i technický stav, povinná výbava a registrační značky, které by mohly být zakryté, nebo poškozené.  Kontrolováno dále bylo dodržování stanovených rychlostních limitů a dalších obecně platných ustanovení zákona o silničním provozu.
 
     Z celkového počtu kontrolovaných bylo ve 120 případech zjištěno přestupkové jednání, kdy 113 řidičům byla uložena na místě pokuta v blokovém řízení (celková částka uložených pokut překročila 54 tisíc korun) a sedm přestupků bude oznámeno dle věcné příslušnosti k vyřízení správnímu orgánu. Mezi těmito přestupci byl pokutován za nevyhovující technický stav jeden motocyklista, který měl na svém „stroji“ nepovolené úpravy. Nejčastějším dopravním přestupkem řidičů bylo porušení stanoveného limitu rychlosti jízdy, limit nedodrželi v 64 případech. U 25 vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav a ve čtyřech případech nebyl použit bezpečnostní pás. V policejní „síti“ uvízli i dva chodci.
 
     Akci plošně využili k preventivním účelům i policisté z oddělení tisku a prevence, kteří ve spolupráci se zástupcem Besipu předávali motocyklistům informační brožury bezpečné jízdy, reflexní vesty ke zvýšení jejich viditelnosti a motolékárničky první předlékařské pomoci.  Na tuto prevenci se policisté oddělení tisku a prevence zaměří i v následujících červnových týdnech, kdy ke své činnosti využijí spolupráce s kolegy z dopravní služby a v rámci jejich běžného výkonu služby budou motocyklistům na vytipovaných stanovištích zmiňované materiály předávat. Jak bylo při páteční akci potvrzeno, preventivní aktivita policistů je ze strany těchto velice zranitelných účastníků silničního provozu kvitovaným počinkem.
 
por. Bc. Jana Tomková
22.6.2015

vytisknout  e-mailem