Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rozsáhlá policejní akce Rezident

Bezpečnostní opatření zahrnovalo deset různých dílčích akcí napříč různými problematikami. 

Vedení čtvrtého policejního obvodu uspořádalo od středeční osmé hodiny ranní do dnešní jedné hodiny po půlnoci bezpečnostní opatření nazvané Rezident. Akce se účastnilo více než 320 policistů ze čtvrtého policejního obvodu, dvacítka jejich kolegů z prvního obvodu, cizinecká policie, hlídky pohotovostní motorizované jednotky, těžkooděnci ze speciální pořádkové jednotky, tři desítky dopravních policistů, speciálně vycvičení policejní psi, asi dvacítka celníků, zaměstnanci úřadu městské části, magistrátu z odboru dopravy, čtyři desítky strážníků městské policie a specialisté z taxi týmu. Průběh opatření dokonce ze vzduchu monitoroval i vrtulník.
 
Každá dílčí akce se zaměřovala na konkrétní problematiku, například akce s názvem Desítka proběhla v živnostenských provozovnách, kde se policisté soustředili na distribuci závadového alkoholu, hlídky pak pokračovaly na kontrolu objektů, kde se zdržují osoby bez domova a zakončily akci kontrolou ubytoven.
 
Akce Evil a Sběr proběhly ve sběrnách druhotných surovin, bazarech a zastavárnách a pokračovaly kontrolou takzvaných squatů. V rámci akce Magistr hlídky společně s kriminalisty specializující se na automobilovou problematiku zvýšili svůj dohled na lokality, kde nejčastěji dochází k vloupání do vozidel. Včera ráno pak policisté společně s kolegy z cizinecké policie kontrolovali vytipované stavby a zaměřili se na problematiku nelegální migrace osob.
 
Vyvrcholením opatření Rezident pak byla včerejší dopravně bezpečnostní akce s názvem Zornice v lokalitách jako například ulice 5. května, Barrandovský most, Jižní Spojka nebo ulice Wilsonova. Od jednadvaceti hodin policisté kompletně uzavřeli tyto hlavní dopravní tepny včetně sjezdů a nájezdů, s cílem ovlivnit negativní vývoj dopravní nehodovosti, vzrůstající nekázeň řidičů a rovněž se zaměřili na dodržování zákazu požívání alkoholu nebo návykových látek řidiči. Policisté se soustředili nejenom na dodržování silničního zákona obecně, ale i pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, odcizených věcech či vozidlech.
 
V „policejních sítích“ nakonec uvízlo 3006 osob, z toho 704 cizinců a 2231 vozidel. Policisté zkontrolovali rozsáhlou stavbu, 48 živnostenských provozoven různých typů, 5 ubytoven a 25 chat, squatů a prostory obývané bezdomovci. Odhalili čtyři řidiče pod vlivem drog a devět pod vlivem alkoholu, další dva řidiči měli vyslovený zákaz řízení a jeden měl platný zákaz pobytu na území metropole. V rámci dopravních kontrol policisté uložili 307 blokových pokut za více než 154 tisíc korun a 99 řidičů oznámili správnímu orgánu k projednání.
 
Mimo jiné policisté zajistili 141 lahví alkoholu nejasného původu o objemu více než 87 litrů, který poputuje na expertizy, nalezli odcizené jízdní kolo a motorové vozidlo. Dokonce třiceti osobám nasadili služební pouta pro jejich protiprávní jednání nejrůznějšího charakteru.
 
por. Bc. Jana Rösslerová – 20. 9. 2014

vytisknout  e-mailem