Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Rozsáhlá série vloupání je objasněna

Karvinsko - pomocník je ohrožen stejným trest odnětí svobody jako pachatel hlavní. 

 Náročná, několikaměsíční práce orlovských kriminalistů přinesla ovoce.


 

Vloupal se do čtyř desítek rodinných domů. V oblasti kriminality není žádným amatérem, v minulosti byl již 11x soudně trestán. Řeč je o 39letém z Orlové, který i se svým 47letým komplicem skončili v policejní cele.


 

V minulých dnech orlovští kriminalisté hlavnímu pachateli (39) prokázali celkem 43 vloupání do rodinných domů.

Na vloupačky se vydával se svým pomocníkem po celém našem kraji. Role 47letého komplice znamenala, zajistit pachateli odvoz na místo a zpět. Pohybovali se na Karvinsku, Frýdeckomístecku, ale byli také v Opavě i Ostravě.


 

Hlavní pachatel (39) se do domů dostával rozbitím skleněné výplně okna nebo balkonového okna v přízemí. Místnosti důkladně prohledává a s sebou bere věci, které lze odnést v batohu nebo tašce. V rukou lapky končí zlaté šperky ze žlutého nebo bílého kovu, stříbro, peníze, elektronika, platební karty, eura nebo různé menší elektrické nářadí.


 

Škoda na odcizených věcech byla předběžně vyčíslena na 1 741 000,- Kč, na poškození nejméně 212 000,- Kč.


 

Vloupání do domů jsou evidována od konce února letošního roku. Na realizaci rozsáhlé série vloupání aktivně pracovali kriminalisté Služby kriminální policie v Orlové a karvinská kriminálka. Během operativní práce s námi spolupracovali i kolegové Územního odboru Frýdek Místek a Nový Jičín.


 

Policejní komisař proti 39letému muži z Orlové zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání pokračujícího zločinu krádeže, pokračujícího přečinu poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Recidivistovi hrozí odnětí svobody na dvě léta až osm let.


 

Komisař zahájil trestní stíhání i proti 47letému muži z Orlové. Muž je obviněný z účastenství ve formě pomoci k pokračujícímu zločinu krádeže, přečinu porušování domovní svobody a poškození cizí věci. V tomto případě pomocníkovi hrozí stejný trest jako hlavnímu pachateli.


 

Na oba aktéry byl podán návrh na vazební stíhání. V případě hlavního pachatele (39) soud návrhu vyhověl a recidivista byl převezen do vazební věznice. V případě jeho komplice bude vyšetřování vedeno na svobodě.


 

Por. Mgr. Zlatuše Viačková, komisař PIS Karviná

vytisknout  e-mailem