Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Rozsáhlé protidrogové kontroly

ZLÍNSKO: Policisté bojují proti pouliční distribuci drog v centru Zlína.  

Od začátku května probíhá ve Zlíně preventivní policejní opatření na úseku toxikomanie. Podnět k tomuto vzešel z velkého množství policisty řešených případů u mladistvých osob, kteří se v rámci toxikomanie dopouštějí distribuce drog právě v centru města a přilehlých parcích. Tito mladí lidé tak vytvářejí živnou půdu pro překupníky drog, kteří využívají této situace a nabízejí zde denně různé druhy drog k prodeji. Jedná se například o marihuanu, pervitin a byl zjištěn i výskyt hašiše. V mnoha případech se samotné distribuce dopouštějí i sami mladí lidé a to především studenti blízkých středních škol, kteří drogu distribuují mezi s sebou navzájem za úplatu nebo ji společně konzumují. V obou případech se tak dopouští trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což pachateli hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
 
Cílem tohoto preventivního opatření je vytlačit distributory a uživatele drog z centra města a znesnadnit prodej marihuany, pervitinu a ostatních drog mládeži, která se za příznivého počasí v průběhu dne velmi často pohybuje v místních parcích.
 
V nepravidelných intervalech inkriminovaná místa procházejí uniformované policejní hlídky, které kontrolují hloučky mladistvých. Společně s těmito policisty kontrolní činnost provádí i psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Tento pes je republikový šampion ve vyhledávání drog a policistům při jejich práci nenahraditelně pomáhá.
Taktéž nepravidelně vytipovaná místa navštěvují pracovníci kriminální policie. Ti poté všechny zjištěné trestné činy šetří. V souvislosti s tímto preventivním opatřením je
do současné doby stíháno 14 osob právě za již zmíněnou pouliční distribuci drog, a to především marihuany, pervitinu a hašiše.
 

Akce sklízí velké úspěchy nejen u samotných policistů, ale i u občanů, kteří centrem města a parky prochází. Již nyní lze vnímat snížený počet osob, kteří se „živí“ prodejem drog i samotných konzumentů. Proto tato preventivní opatření budou i nadále policisté provádět.

25. kvvětna 2011, nprap. Mgr. Lucie Javoříková

vytisknout  e-mailem