Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Rozsáhlou výrobu pervitinu ukončili policisté

ÚSTECKÝ KRAJ – Dvacet osob bylo obviněno z nedovolené výroby a jiného nakládání s OPL a s jedy. 

Poznatky o skupině osob, která měla v Ústí nad Labem ve velkém rozsahu nelegálně vyrábět  a následně prodávat metamfetamin (pervitin), získali policisté na jaře roku 2019.  Případu se ujali krajští kriminalisté a rozběhlo se rozsáhlé vyšetřování, během něhož policisté zjistili, že trestná činnost je páchána ve velkém rozsahu, je do ní zapojen velký počet osob a probíhá nejen v Ústeckém, ale i  ve Středočeském a Libereckém kraji a částečně také v Polsku, kde skupina nakupovala prekurzory (léčiva s obsahem pseudoefedrinu). Trestná činnost zahrnovala nákup chemikálií potřebných  pro výrobu,  samotnou výrobu pervitinu  i jeho následnou distribuci. Celkem bylo dovezeno více než 100 kg léčiva Cirrus, ze kterého bylo možné vyrobit nejméně 20 kg pervitinu.

Trestná činnost probíhala i za nouzového stavu, během kterého byla léčiva s obsahem pseudoefedrinu nedostatkovým zbožím, a skupina začala mimo vyrobeného pervitinu obchodovat také se  samotným léčivem. Za trvání nouzového stavu od března  do května 2020 stačili do ČR dovézt přes 30 kg.

V průběhu vyšetřování spolupracovali kriminalisté  s kolegy ze Středočeského a Libereckého kraje i s pracovníky Celní správy.

Bylo provedeno 7 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Celkem bylo zajištěno 750 gramů pervitinu, 310 gramů pervitinu v poslední fázi výroby, další chemické látky pro výrobu, zejména 3 kg červeného fosforu (mohl být využit na výrobu až 9 kg pervitinu), 1,8 kg jódu (mohl být využit na výrobu až 1,2 kg pervitinu), 1 kg léčiva Cirrus a 2 kompletní varny pervitinu včetně trojhrdlé baňky o objemu 10 l. Dále bylo zajištěno 5 osobních vozidel, finanční hotovost ve výši 280.000,- Kč, mobilní telefony a výpočetní technika.

Celkem bylo obviněno 20 osob - 14 osob pro zvlášť závažný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s OPL a s jedy s trestní sazbou 8-12 let a 6 osob pro zvlášť závažný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s OPL a s jedy s trestní sazbou 2-10 let. 7 osob je stíháno vazebně, 2 osoby byly dodány do výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost. Na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem byl podán návrh na podání obžaloby proti všem 20 obviněným.

mjr. Ing. Bc. Jana Slámová
KŘP Ústeckého kraje
4. 2. 2021

 

Odkazy do noveho okna

Foto toxi

Foto toxi 

Detailní náhled

Foto toxi

Foto toxi 

Detailní náhled

Foto toxi

Foto toxi 

Detailní náhled

Foto toxi

Foto toxi 

Detailní náhled

Foto toxi

Foto toxi 

Detailní náhled

Foto toxi

Foto toxi 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem