Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Roztržitost přišla majitele draho

BRNO: Pověstné boží mlýny zafungovaly nezvykle rychle 

 V neděli po čtvrté hodině odpolední se vydal stanovat do Komína osmnáctiletý mladík. Když procházel se stanem na zádech ulicí Řezáčovou, všiml si klíčů ve dveřích zde zaparkované červené Felicie. Vzápětí už mizely klíče v kapse mladého poberty. Ten změnil plán a odešel do místní restaurace. Večer pod příkrovem tmy se na místo činu vrátil a s vozidlem odjel směrem k obci Žabčice. Tam se jej pokusil udat překupníkovi. Protože ho ale nezastihl, nechal vůz u nádraží a odjel zpět do Brna. Na druhý pokus už telefonický kontakt vyšel a kamarád měl o vůz zájem. Následovala druhá cesta na venkov. Vůz bylo třeba před prodejem pořádně vyzkoušet, takže pachatel později i s kupcem doslova týrali automobil na poli a polních cestách v okolí Žabčic. Překupník byl zřejmě spokojen, takže odjel pro peníze do Pouzdřan. Náš pachatel se za ním měl vydat s autem. Cestu mu trochu zkomplikoval fakt, že při řádění na poli praskla jedna z pneumatik. Kolo se mu nepodařilo vyměnit, tak se vydal na třech kolech vstříc domluvenému obchodu.

Jeho odysea však po několika stovkách ujetých metrů nabrala nečekaný směr. Osudným se mu stalo správné daní přednosti v jízdě na křižovatce, a to i přes fakt, že nikdy nevlastnil řidičský průkaz. Když ho spatřila osádka projíždějícího Opelu, zapůsobil na ni lépe než pověstný rudý hadr na býka. U tamních ostrých hochů měl totiž nemálo vroubků. V autě se sice zamknul, přesto mu dvojice mladých mužů chtěla vysvětlit principy správného chování tak vehementně, až rozbila okýnko u řidiče. V tom okamžiku se mu ale podařilo odjet. Následovala divoká honička, do které se postupně přidala tři další auta. Mladík po několika minutách havaroval do pařezu. Zůstal nezraněn. I proto se mu podařilo z vozu utéct, přebrodit řeku a skrýt se v lese. Noc tedy skutečně přečkal v přírodě, ovšem bez stanu.

Havarovaný vůz jsme předali majiteli. Jeho hodnota klesla z původních 26 na 15 tisíc korun. Navíc ze zavazadlového prostoru zmizel obsah lékárničky, kufřík s nářadím, vrtačka a řetěz k motorové pile. Pachatel je i přes svůj nízký věk známou firmou, kriminalisté ho tedy pozvali k podání vysvětlení. Po jeho výslechu mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestných činů krádež a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí až 3 roky za mřížemi.

por. Pavel Šváb, 20.07. 2011

Zvukový záznam: roztržitost_2007.mp3

vytisknout  e-mailem