Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Rušno bylo o víkendu

v chrudimském regionu 

O víkendu měli policisté v chrudimské regionu rušno. Prověřovali a šetřili čtrnáct trestných činů. Nejzávažnějším trestným činem bylo sobotní loupežné přepadení v obci Podbor. neznámý pachatel ozbrojený železnou tyčí a pistolí napadli majitele domku, když otevřel vchodové dveře. Požadoval po něm peníze. Napadený muž utrpěl zranění, které mu ošetřili v nemocnici v Chrudimi a propustili ho do domácího léčení viz Loupež.
Další trestná činnost byla různorodého charakteru – vloupání do vozidla, krádež peněženky, krádež jízdního kola ze sklepa. Policisté zaevidovali celkem 23 přestupků. Šetřili poškození dvou hrobů v obci Vejvanovice se škodou 4.000 Kč, krádež dřeva u obce Košínov, kde neznámý pachatel odcizil 8 – 10 m 3 smrkového dřeva složeného u lesní cesty. Způsobená škoda činí 4.800 Kč.
 
Přijali oznámení o poškození dvou mysliveckých posedů.
Dne 7. prosince 2008 při kontrole honitby zjistil jednatel mysliveckého sdružení, že mezi obcemi Sobětuchy, Vrcha a Rabštejnská Lhota neznámý vandal podřezal motorovou pilou tzv. kazatelnu. Tuto kazatelnu si myslivci pořídili před několika lety za 30.000 Kč. Ohledáním okolí dále zjistil, že byl poškozen i posed, vzdálený asi jeden kilometr. Vandal podřezal nosné sloupy, čímž se kazatelna i posed sesunuly k zemi. Dle vyjádření jednatele byl posed zcela znehodnocen, kazatelnu se jim snad podaří opravit. Vzniklá škoda činí 3.000 Kč.
 Vandalové ničí vše, co jim přijde pod ruku. Teď to byly myslivecké posedy. Vzniklá škoda sice není vysoká, ale takovéto poškozování či ničení práce jiných budí oprávněné rozhořčení. Škody sice nebývají vysoké ale s vandalismem se potýká každá vesnice či město. Celkově pak škody  dosahují vysokých částek.
 
V sobotu pár minut po půlnoci zadrželi v Chrudimi  25letého muže, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Okresní soud v Chrudimi na něho vydal příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Policisté muže vyzvali k prokázání totožnosti. Ten jim však předložil řidičský průkaz na cizí jméno a vzápětí se pokusil o útěk. Policisté ho však zklidnili použitím hmatů a chvatů. Když později ani toto nebylo účinné, nasadili vzpouzejícímu se muži služební pouta. Policisté zadrženého vyzvali k provedení dechové zkoušky, při které nadýchal 1,95 promile. Muž byl umístěn do policejní cely a po provedení nezbytných úkonů byl kolem páté hodiny ranní eskortován do věznice v Hradci Králové. Přes pět hodin trvalo, než celý případ mohli ukončit.
 
Po šestnácté hodině v neděli se dostavila na obvodní oddělení v Chrudimi hlídka Městské policie, která přivezla mladíka k ověření totožnosti. Lustrací policisté zjistili, že se jedná o 16letého chlapce, který je uveden v celostátním pátrání. Společně se svým bratrem je na útěku z dětského domova Horní Maršov. Následnou prověrkou v bydlišti matky byl nalezen i druhý výtečník. Vzhledem k tomu, že  pracovníci dětského domova nemohli pro vypátrané chlapce přijet, policisté je byli nuceni  převést do Diagnostického ústavu v Hradci Králové. Ještě předtím se však museli  oba mladíci podrobit lékařskému vyšetření v nemocnici v Chrudimi a až poté, kolem dvaadvacáté hodiny, byli předáni  do ústavu v Hradci Králové. Později byli vyrozuměni policisté v Peci pod Sněžkou a v Trutnově o vypátrání uvedených mladíků.
V každém případě  jsou policisté povinni informovat útvar, který pátrání vyhlásil, že osoby byly vypátrány. Na základě těchto údajů pak vyhlašující útvar pátrání odvolá.
 

vytisknout  e-mailem