Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Rybáři nalezeni

Český Krumlov – Hůrka – Potápěči nalezli těla dvou hledaných německých rybářů. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Marný boj o nalezení rybářů živých skončil dnes, ve čtvrtek kolem poledne. Po usilovném pětidenním pátrání v okolí lipenské vodní nádrže byla naděje všech, kteří byli do pátrání zapojeni, téměř nulová. Čtvrteční nález potápěčů ukončil i tu. Policejní potápěči nalezli nejprve jedno a poté i druhé tělo hledaných mladíků. Byla v blízkosti již ve středu v podvečer nalezených věcí, asi 200 – 250 metrů od ostrova Tajvan a asi v 6 – 7 metrové hloubce.
 
Na místo vyjeli kriminalisté, kriminalistický technik i vedení Územního odboru Policie ČR Český Krumlov.
 
Přesto, že pátrání nevedlo k záchraně života mladíků, je potřeba všem, kteří se na něm podíleli poděkovat. Přesto, že v nížinách dosud vládne podzim, policisté, hasiči, pracovníci Povodí Vltavy, dobrovolní hasiči, členové Vodní záchranné služby a dobrovolníci z Německa, kteří se na pátrání podíleli si „užívali“ zimy, deště, větru a poslední tři dny i sněhu. Jejich práce zde byla velmi fyzicky náročná, a proto zasluhuje poděkování.
 
Nesmíme zapomenout poděkovat také za podporu od Povodí Vltavy, které nám nabídlo zázemí po celou dobu pátrání, městu Horní Planá za poskytnutí přívozu a hotelu Jenišov a penzionu Daniela za jídlo, které nezištně ve středu přivezli promrzlým členům pátracích týmů.
 
V neposlední řadě nesmíme opomenout zásluhy policejních potápěčů z Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku Policejního prezidia z Brna a Prahy, z policejní potápěčské skupiny Poříčního oddělení Slapy a ze Zásahové jednotky jihočeské policie z Českých Budějovic. Přesné místo převržení lodě v podstatě nebylo možné určit, o to byl jejich úkol složitější. Systémovou prací pod hladinou dokázali v téměř nulové viditelnosti, při teplotě vody i vzduchu kolem 3°C vydržet, pátrání nevzdat a najít nakonec nejen místo převrácení lodi, věci rybářů, ale nakonec i jejich těla. I těmto kolegům patří zasloužené uznání, jelikož prohledali prostor o velikosti zhruba pěti fotbalových hřišť.
 
Všem shora jmenovaným tedy tímto děkujeme.
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
8. prosince 2011
 

vytisknout  e-mailem