Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Rychle objasněný případ

LITOMĚŘICE – K činům se doznal a nejen to… 

V uplynulém týdnu došlo v obci Sulejovice k vloupání do dvou nákladních vozidel. Tehdy neznámý pachatel vnikl v nočních hodinách násilným způsobem do zaparkovaných vozidel a odcizil zde ponechanou elektroniku za více než 36 tisíc korun. Ihned bylo zahájeno intenzivní pátrání, které během několika hodin dovedlo lovosické policisty až k podezřelé osobě. Podezření sdělili 33letému Lovosičanovi, který se k činu doznal. Část odcizených věcí se podařilo zajistit a mezi odcizenými věcmi se nacházelo i několik předmětů pocházejících z další trestné činnosti. K vloupání do vozidel si tak Lovosičan na svůj účet připsal ještě další případ. Počátkem měsíce října vnikl násilným způsobem do sklepní kóje jednoho lovosického domu a odcizil části posilovacího stroje. Na základě zjištěných informací mu policisté sdělili podezření pro trestné činy krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. V případě soudem uznané viny mu hrozí až tříleté vězení.

Auto není trezor

Majitelé vozidel někdy svým neopatrným jednáním zloděje navnadí. Dokazuje to i následující případ, který se stal o víkendu v Lovosicích. Neznámému lapkovi stačilo několik minut, aby se zmocnil věcí ponechaných v osobním vozidle před nákupním centrem. Po rozbití skleněné výplně okénka si neznámý pachatel odnesl ve vozidle viditelně ponechaný fotoaparát, mobilní telefon, kabelku s peněženkou a osobními věcmi. Celková škoda přesahuje 20 tisíc korun.

Jak zmařit „vykradačům“ aut jejich záměr? V první řadě nenechávat nic ve vozidle. I pro pár drobných mincí, které jsou uložené v přihrádce středového panelu, celá řada pobertů neváhá rozbít okno či vypáčit zámek, čímž samozřejmě majiteli vozu způsobí daleko větší škodu na poškození než na odcizení věcí z interiéru automobilu.

Nenechávejte na sedadlech ani na odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky nebo volně položené peníze, byť se jedná o sebekratší dobu, po kterou vozidlo opouštíte! Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup!
 

Poškozené vozidlo
 

Policisté z Litoměřic pátrají po totožnosti neznámého pachatele, který v sobotu na Mírovém náměstí poškodil zaparkované osobní vozidlo značky Škoda. U auta poškodil nezjištěným předmětem lak karoserie na několika místech. Oprava bude majitele stát nejméně 15 tisíc korun. Jednání pachatele policisté vyhodnotili jako trestný čin poškození cizí věci.
 

Litoměřice, 24. 11. 2014, nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence Litoměřice
tel.: +420 974 436 208
+420 724 101 966
e-mail: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz
 

vytisknout  e-mailem