Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

S koncem léta opouští lidé chaty a chalupy

Jihočeský kraj – Zabezpečte si své rekreační objekty před nevítanými návštěvníky. (Hlasová schránka 974 221 116) 

 
Léto definitivně skončilo a s přicházejícím nepříznivým počasím lidé opouštějí své chaty a chalupy, aby se do nich pak na jaře opět vrátili. Aby je však nečekalo nepříjemné překvapení v podobě vloupání a krádeží věcí z nich, je potřeba své rekreační objekty náležitě zabezpečit a nedat tak šanci nevítaným návštěvníkům, kteří mnohdy chalupu navštíví ne proto, aby zde kradli, ale chtějí se třeba jen vyspat nebo sníst něco málo ze zásob, které se v objektu nachází. Příležitost však dělá zloděje a proto je potřeba z objektu odvést všechno, co by pachatel mohl zpeněžit.
 
Touto radou se neřídili majitelé rekreační chaty v obci Sousedovice na Strakonicku. Koncem září byli na své chatě naposledy a v sobotu 6. října se tam vrátili. Zjistili však, že v objektu někdo byl. Zloděj za použití násilí vnikl dovnitř a odcizil odtud 25 metrů kabelů elektroinstalace, které byly zabudované v lištách, 25 m2 dlažby, několik elektrických jističů, a také klíč, kterým si odemkl plechovou boudu na nářadí. Odtud si odnesl křovinořez a 40 metrů prodlužovacího kabelu. Celková škoda, kterou poškozením a krádežemi napáchal, přesáhla částku 12 000 korun. Po pachateli i po ukradených věcech nyní pátrají strakoničtí policisté.
 
Na území Jihočeského kraje došlo od začátku roku k více než 270 krádežím vloupáním do víkendových chat soukromých osob. Ke konci srpna to bylo konkrétně 273 skutků, z nichž se policistům podařilo 69 objasnit. Oproti stejnému období roku 2011, kdy bylo zaznamenáno 255 krádeží, jde o mírný nárůst.
 
Celkem 83 skutků z tohoto roku mají na svědomí recidivisté. Při krádežích napáchali zloději škodu za více než 4 000 000 korun. V letních měsících, tedy během července a srpna, se stalo 49 případů. Je pravděpodobné, že právě s odjezdem rekreantů bude počet napadených objektů přibývat.
 
 
Je tedy nezbytné, aby Policie ČR právě v tomto období majitele rekreačních objektů upozornila na to, aby si své chaty a chalupy řádně zabezpečili a nenechávali v nich nic cenného. Policisté jednotlivých územních odborů samozřejmě provádí kontroly rekreačních oblastí. Práce hlídek spočívá v tom, že policisté nejčastěji i s policejními psy navštíví danou oblast a zkontrolují osoby přítomné v rekreačních obydlích. Pokud na místě nikoho nenaleznou, provedou kontrolu správného zabezpečení objektu, tzn. řádně uzamčené dveře, okenice atd., případně zanechají na místě leták s informací, že Policie ČR provedla v dané chatě kontrolu. Ovšem není v jejích silách, aby uhlídali všechny objekty. Ve velké míře se o svůj majetek musí starat především majitelé objektů sami. Dodržujte proto následující rady a můžete tak zmírnit škody napáchané zloději ve vašich chatách a chalupách, případně je zcela eliminovat:
 
  • Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zvolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice).
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.
  • Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru.
  • Nechlubte se před známými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí!
  • Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám!
  • Rekreační objekt pravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly. Domluvte se se sousedy, kteří přes zimu zavítají na svoji chatu, aby zkontrolovali i Váš objekt.
  • Při podezření z vykradení zásadně nevystupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně na policii.
  • Vše důležité pro vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
8. října 2012

vytisknout  e-mailem