Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

S koncem školního roku mohou přijít obavy ze špatných známek

BENEŠOVSKO – V minulosti již zapříčinily nejeden útěk z domova.  

Škola pomalu končí, blíží se prázdniny, děti si již brzy půjdou pro vysvědčení, které pak předloží svým rodičům jako výsledek své celoroční práce. Ti dobrý prospěch jistě ocení, v opačném případě už by to ale mohlo být horší. Jak totiž ukazují zkušenosti z posledních let, bývají reakce rodičů na výsledky jejich potomků často nepřiměřené. Dítě se potom bojí přijít domů, má strach, že zklamalo a stihne jej za to fyzický, či jiný trest.

Pomoc hledají děti na Lince bezpečí

Konec školního roku je období, kdy je hodně vytížena Linka bezpečí. Volají sem hlavně děti, které dostaly na vysvědčení jinou známku, než si představovaly, a najednou neví, co s tím. Jak to říci rodičům, jaká bude jejich reakce? Mají strach a chtějí se poradit. Nezřídka přemýšlejí o tom, že utečou z domova a celou situaci tak vyřeší. I takovými případy se policie v minulosti nejednou zabývala. Přitom jsou naprosto zbytečné. Záleží totiž na samotných rodičích, jak se k takové věci postaví. Je dobré si uvědomit, že nikdy není nic tak horké, jak to vypadá, a všechno se dá řešit s chladnou hlavou.

Zkratkovitému jednání dítěte mohou zabránit především jeho rodiče svým rozumným přístupem

O tom, jak se dítě ve škole učí, jsou rodiče informováni v průběhu celého školního roku. Mohou tak pružně reagovat na jeho aktuální potřeby, rozebrat s ním případnou příčinu jeho neúspěchu a snažit se nalézt řešení. K tomu je dobré stanovit si dílčí cíle, které jsou pro dítě reálné, aby jich dosáhlo. Každopádně by měli mít na svého potomka přiměřené nároky, zbytečně ho nepřetěžovat a hlavně mu nevyhrožovat tím, co se stane, když nebude mít prospěch podle jejich představ. Je důležité ovládnout své emoce a jednat s rozvahou. Dítě spíše uklidnit a zdravě je k učení namotivovat.

Linka bezpečí a rodičovská linka

Obě linky byly zřízeny především za účelem řešení konkrétních krizových situací. Linka bezpečí je určena speciálně pro děti, které se na ni mohou obrátit se svými aktuálními problémy. Funguje nepřetržitě na bezplatném telefonním čísle 116 111. Děti přitom nemusí sdělovat své osobní údaje, pokud nechtějí. Hovořit s nimi budou odborně vyškolení konzultanti, kteří je vyslechnou a poradí jim, jak v jejich situaci nejlépe postupovat. Využít ale mohou i služeb emailové poradny: pomoc@linkabezpeci.cz, anebo zkusit chat na adrese: www.chat.linkabezpeci.cz.

Rodiče, další rodinní příslušníci nebo třeba pedagogové, se naopak mohou obrátit na speciální Rodičovskou linku na telefonních číslech: 606 021 021, 840 111 234, která jsou v provozu každý všední den od pondělí do čtvrtka od 13 do 19 hod., v pátek potom od 9 do 15 hod. Dotaz můžou vznést také prostřednictvím emailové poradny: pomoc@rodicovskalinka.cz.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
26. června 2015
 

vytisknout  e-mailem