Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

S novým rokem nové podvody přes net

RYCHNOVSKO - Nedoplácejte na svoji důvěřivost. 

Po vánocích, které pro oznamovatele měly hořkou příchuť, příjímají policisté na obvodních odděleních oznámení o podvodných prodejcích na internetu.

PCScénář podvodu je téměř stejný. Kupující si vybere zboží, u kterého ho zaujme především nízká cena. S prodávajícím komunikuje přes e-mail nebo mobilní telefon. Prodávající vždy vyžaduje platbu předem na účet. Po zaslání peněz ale přestává s kupujícím komunikovat. Někdy se kupující snaží ověřit si poctivý úmysl prodávajícího zasláním důkazů (fotografie zboží apod.), prodávající toto nesplní, ale kupujícího o své čestnosti přesvědčí nějakou legendou, většinou ve formě komplikace (zboží už je zabalené v balíčku; mám další zájemce, kdo se tedy rozhodne rychleji...). Po zaplacení požadované částky se kupující zboží nedočká. Začne tedy hledat na internetu podle profilu, účtu podvodníka další informace a zjišťuje, že není sám, kdo byl podveden. Věc poté jde oznámit na policii.
Policisté obvodního oddělení Dobruška takto přijali dvě oznámení v tomto týdnu. V jednom žena chtěla jako vánoční dárek koupit panenku značky Baby Born za 800 korun. Ve druhém případě chtěl muž koupit pod stromeček dámský parfém značky Dolce Gabbana za 999 korun. Ani v jednom případě po platbě poškození své zboží neobdrželi.
Policisté obvodního oddělení v Kostelci nad Orlicí zadokumentovali včera oznámení o podvodním jednání, při kterém si mladík přes internetový portál koupil boty značky NIKE air force za 600 korun. Ani on si ale obuv doposud nenanzul.
Všechny tři případy šetří policisté jako přestupky proti majetku.

Při nákupech přes internet se nenechte zlákat nízkou cenou zboží. Neposílejte platbu předem, zvolte platbu dobírkou.

por. Mgr. Alena Kacálková
9.1.2019

vytisknout  e-mailem