Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

S počítačem bezpečně

Při práci s internetem jsou nejvíce ohroženou skupinou děti a mládež, neboť i v klidu domova mohou být ohroženi nebezpečnou osobou.  

V poslední době policisté registrují nárůst případů, kdy přes internet kontaktují děti různě nebezpeční pachatelé trestné činnosti. Ti se většinou vydávají za někoho jiného, aby své oběti nalákali. I proto mají pražští policisté z preventivně informačního oddělení v rámci své preventivní činnosti zahrnuty přednášky na téma nebezpečná osoba a nebezpečný internet.
 
Několik takových proběhlo v základní škole Rakovského v pražských Modřanech. Školáci ze čtvrtých a pátých tříd již běžně používají počítač a byli překvapeni, jaká možná nebezpečí na ně mohou na internetu číhat. 
První by měli být rodiče, kteří svým potomkům vysvětlí zásady bezpečného chování a opakují je při každé vhodné příležitosti. Pokud si myslí, že když jejich potomek sedí doma u počítače, tak je v bezpečí – jsou na omylu. Nebezpečné osoby nás mohou ohrozit nejen na ulici, nýbrž i při brouzdání po internetu.
Z toho důvodu by se rodiče při surfování dětí po internetu měli přidat k nim, vybrané stránky prohlížet společně a povídat si o tom. Jestliže jim to časové možnosti nedovolují, měli by se zajímat, co si na internetu prohlíží a které stránky otevírají. Vhodné je, zejména u menších dětí, zabezpečit počítač heslem a zapnout ho, až je doma někdo dospělý, případně starší sourozenec.
Děti by především měly být poučeny o tom, že nikdy nemají sdělovat základní osobní údaje, jako jsou například – jméno, datum narození, adresa, telefon, heslo. Neměly by prozrazovat ani informace o dalších osobách. Pokud se vyskytnou na počítači neznámá okna, nevhodné informace nebo někdo požaduje důvěrné informace, měly by být seznámeny s tím, jak se zachovat. Ihned by měly informovat nějakého blízkého dospělého člověka nebo staršího sourozence. V případě, že toto není možné, je třeba zavřít program, počítač vypnout a počkat na někoho dospělého. V žádném případě nesmí dítě slibovat žádná setkání nebo dokonce zvát někoho k sobě do bytu.
Počítač dětem nenahradí skutečný život a kamarády, z toho důvodu se nedoporučuje stranit se kolektivu a dlouhodobě sledovat monitor. Práce s počítačem například zvětšuje obecný přehled a rozvíjí jazykové znalosti, ale rovněž způsobuje řadu zdravotních problémů a může vyvolat i závislost.
Z toho důvodu je vždy nutné, aby rodiče věděli, co děti na počítači dělají, jaké stránky navštěvují, s kým přes počítač komunikují. Měli by s dětmi hovořit o této problematice a zejména jim důvěřovat a naslouchat. V případě výskytu podezřelých či nebezpečných stránek nebo kontaktu pochybných osob se můžete obrátit na Policii ČR.
Odkazy do noveho okna

Internet1

Internet1 

Detailní náhled

Internet2

Internet2 

Detailní náhled

Internet3

Internet3 

Detailní náhled

Internet4

Internet4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem