Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

S příchodem chladnějšího počasí a podzimu se blíží také den Památky zesnulých

BENEŠOVSKO – Policisté zvýší dohled nejen na silnicích, ale také v okolí hřbitovů. 

Již brzy přijde den, kdy lidé zavzpomínají na své milované zesnulé. Jedná se o tento pátek 2. listopadu. Na Dušičky většina pořizuje květiny a svíčky, aby mohli vyzdobit hrob svých milovaných a vyjádřit jim tak lásku ve svých srdcích. V souvislosti s tímto svátkem a následujícím víkendem houstne i silniční provoz. Na silnice vyrážejí i tzv. sváteční řidiči, kteří nejsou tolik vyježdení jako řidiči, co jsou téměř denně na silnicích. Apelujeme tak na řidiče, aby byli trpěliví a k ostatním účastníkům silničního provozu ohleduplní. Vzhledem k tomu, že je podzim spjat s deštivým a mlhavým počasím, které řidičům jízdu příliš neusnadňuje, měli by jezdit s rozvahou a se zvýšenou opatrností. Je potřeba si také uvědomit, že od 1. listopadu je povinností řidiče mít na vozidle zimní typ pneumatik, a to pokud se na pozemní komunikaci bude nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Použití zimních pneumatik je na některých místech také stanoveno dopravní značkou. Policisté zvýší dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Budou kontrolovat dodržení ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Zvýšená kontrola bude ze strany policie probíhat také na přilehlých parkovištích hřbitovů. Potencionální pachatelé vědí, že v období Dušiček hřbitov navštěvuje spousta osob. Vědí také, že většina pietních míst je situována na okraji obce, proto lidé na hřbitovy přijíždějí ve svých vozidlech. Řidiči i ostatní spolujezdci by si tak měli dávat pozor, co ve vozidlech nechávají volně položeno. Věskeré cennosti by měli nosit vždy při sobě, anebo je odložit do zavazadlového prostoru, ať vizuálně nepřitahují zloděje.

Stejně tak by lidé neměli nechávat při úpravě hrobů své kabelky, peněženky, apod., volně položené a bez dohledu. Zkušenému zloději stačí krátký okamžik na to, aby si vzal to, co chce. Při zvýšené opatrnosti se tak návštěvníci hřbitovů můžou vyvarovat dalším nepříjemnostem, které by v této souvislosti museli řešit.

Pokud se i přes veškeré snahy stanete obětí trestné činnosti, vyrozumte o tom policii, nejlépe na lince tíňového volání 158.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
30. října 2018

vytisknout  e-mailem