Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

S ukradeným autem vyhledávacímu vozidlu daleko neujel

LIBEREC - Dne 22. září loňského roku odcizil 30letý muž z Jablonecka za pomoci svého "parťáka" v Liberci, ulici Mrštíkova vozidlo Škoda Octavia, se kterým byl v zápětí dostižen v Pavlovicích. 

Liberečtí kriminalisté zahájili v těchto dnech trestní stíhání dvou mužů ve věku 30 a 38 let pocházejících z Jablonecka. Ti se 22. září loňského roku v ranních hodinách dopustili krádeže osobního motorového vozidla v Liberci, ulici Mrštíkova. Mladšího muže obvinili z přečinů krádeže, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  Starší si vyslechl obivnění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a dále z přečinu krádeže jako účastník - pomocník.  Starší z dvojice mužů se nechal od svého mladšího "parťáka" přivézt jeho vozidlem do ulice Nitranská v Liberci k Zábavnímu centru Babylon. Zde společně vystoupili a starší muž sledoval okolí, zatímco mladší "parťák" vnikl v ulici Mrštíkova po násilném překonání levých předních dveří do zaparkovaného vozidla Škoda Octavia. Uvnitř vozidla následně poškodil spínací skříňku a vozidlem se mu podařilo z místa odjet. Starší muž mezitím nastoupil do svého vozidla a když zjistil, že vzduch je tzv. čistý, dal to na vědomí svému "parťákovi" a vyrazili směr Pavlovice. Starší muž ve svém vozidle následoval odcizené vozidlo.

Jejich cesta však netrvala dlouho. V ulici Polní je dostihlo vyhledávací vozidlo bezpečnostní služby. Řidič z odcizeného vozidla následně utekl. Jeho starší kamarád, který jej vozidlem po celou dobu následoval, ve chvíli, kdy zaregistroval příjezd vyhledávacího vozidla, rovněž z místa bezprostředně odjel.

Libereckým kriminalistům se i přesto podařilo na základě výborné operativní činnosti oba muže dopadnout. Mladší z dvojice nebyl žádným nováčkem, v posledních třech letech byl již za krádeže Okresním soudem v Semilech odsouzen k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 18 měsíců ve věznici s ostrahou a dále odsouzen Okresním soudem v Jablonci nad Nisou ve spojení s rozsudkem Krajského soudu v Ústí nad Labem pobočka v Liberci za krádeže k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 18 měsíců ve věznici s ostrahou. Kromě toho řídil odcizené vozoidlo i přesto, že mu byl na základě rozhodnutí Magistrátu města Jablonec uložen trest zákazu řízení motorových vozidel platný až do října roku 2015. Druhý muž, který mladšímu pomáhal ke spáchání přečinu krádeže, neboť jej na místo krádeže přivezl svým vozidlem, hlídal okolí a také jej následoval za odcizeným vozidlem, neměl za volantem také vůbec co dělat, neboť v únoru 2013 pozbyl řidičské oprávnění dosažením 12 trestných bodů. 

Vozidlo, které muži odcizili, mělo hodnotu 130 tisíc korun. Majiteli se však díky dobré práci kriminalistů vrátilo zpět, přesto však způsobená škoda jeho poškozením přesáhla částku 50 tisíc korun. 

Oba muži jsou nyní trestně stíháni na svobodě a nyní jim hrozí až pětiletý trest vězení.

 

25.3.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem