Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

S ukradeným monitorem daleko neutekli

LIBEREC - V den státního svátku 28. září 2016 vnikl 32letý muž do kanceláře Polikliniky Klášter, kde odcizil monitor. Mladá žena mu při tom pomáhala. 

Liberečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání dvojice, která se v den státního svátku 28. září 2016 v odpoledeních hodinách vloupala v Liberci, ulici Klášterní do jedné z kanceláří Polikliniky Klášter. Dvaatřicetiletý muž byl obviněn z přečinu krádeže a jeho bývalá partnerka z účastenství - napomáhání k přečinu krádeže.

Muž i žena, oba v současné době nezaměstnaní, procházeli lesíkem kolem budovy polikliniky. Muž dostal nápad, že vyšplhá na balkon a podívá se, co se uvnitř budovy nachází. Vyšplhal tedy do prvního patra budovy, kde následně násilím překonal dvoje dveře vedoucí do kanceláře. V kanceláři ho zaujal monitor s tím, že ho měl v úmyslu následně zpeněžit. Jeho partnerka mezitím hlídala v okolí budovy, aby je nikdo při krádeži nepřistihl. To jim však nevyšlo. Opodál šli lesíkem dva mladíci, kteří zaslechli u budovy polikliniky řinčení skla. Způsobený hluk se jim zdál divný, proto šli blíže k budově polikliniky. Zde si všimli muže, který právě vyskakoval z balkónu s monitorem v ruce a ženy, která na něj pod budovou čekala. Následně se dvojice zlodějů dala na útěk směrem k liberecké přehradě. Oba mladíci se vydali za nimi a mezitím o celé události informovali policisty prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158. Poblíž přehrady muž odhodil monitor do křoví a dále  utíkali směrem k ulici Fučíkova. Zde byli následně zadrženi poilcejní hllídkou.  Oba dva tak skončili na policejní služební obvodního oddělení Liberec - Centrum, kde se museli ze svého jednání zpovídat.

Ke krádeži se muž doznal s tím, že potřeboval finanční prostředky na živobytí, neboť v současné době je nezaměstnaný. Je tomu jen pár dní, co se za ním zavřelyl dveře věznice. V roce 2015 byl Okresním soudem v Liberci pravomocně odsouzen pro přečin krádeže, za který si odpykával trest odnětí svobody. 

V tomto případě odcizením monitoru a poškozením dveří kanceláře způsobila dvojice škodu za bezmála 15 tisíc korun. Monitor, který odhodil muž do křoví, policisté následně zajistili. 

Obviněnému muži nyní hrozí až tříletý trest odnětí svobody a ženě za pomoc ke spáchání přečinu krádeže trest odnětí svobody až na dvě léta. 

Zde je třeba na místě velmi poděkovat náhodným svědkům a vyzdvihnout jejich jednání, neboť jim nebylo lhostejné, co se v jejich okolí děje a neprodleně o celé události informovali policisty. Díky nim se podařilo dvojici zadržet. 

V případě, že se však někomu stane někdy něco podobného, doporučujeme však raději za pachateli neutíkat, neboť mohou být nebezpeční nebo dokonce i ozbrojení a mohli by ohrozit na životě a zdraví. 
 

30.9.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tsková mluvčí 

vytisknout  e-mailem