Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Šance přežít

ŽĎÁRSKO: Bezpečnostní pásy mohou výrazně snížit následky nehody 

 V polovině měsíce března se mohli řidiči na silnicích žďárského regionu setkat s hlídkami policistů z Dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou nebo pořádkovými policisty. Ti v rámci dopravně bezpečnostní akce prováděli kontrolu zaměřenou na dodržování pravidel silničního provozu a prioritně na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů ve vozidlech. A právě nepřipoutání osob patřilo mezi nejčastější prohřešky posádek vozidel. Policisté tuto skutečnost zaznamenali ve 26 případech. V loňském roce 2011 bylo na území republiky zjištěno přes 66 000 těchto přestupků.

Někteří řidiči si zřejmě neuvědomují, že smyslem pasivních bezpečnostních prvků, mezi které patří právě bezpečnostní pásy, je ochrana zdraví posádky i řidiče během případné nehody. Jejich použití může významně snížit případné následky dopravní nehody. Správná fixace osoby na sedadle nedovolí kontakt těla s pevnými částmi ve vozidle. Ale žádné dokonalé vozidlo s mnoha dalšími ochrannými prvky nemusí posádku ochránit, pokud lidé ve voze nejsou připoutáni.

Odborníci zabývající se pohybem těla, například při cash testech, popisují pohyb těla následovně. Při čelním nárazu se lidské tělo nejdříve částečně zasune pod přístrojovou desku. Pak se zvedne horní polovina těla o zapřené nohy. Následuje náraz hrudníkem do volantu a nakonec jedinec hlavou narazí na čelní sklo.

Připoutání se pásem ve vozidle trvá minimální čas. Pár sekund může zachránit lidské životy. Co musí řidič nebo spolujezdec udělat, než se vydá na cesty?

 

  • usednout do automobilu

  • uchopit pás za sponu a mírným tahem uvolnit dostatečnou délku popruhu

  • zasunout sponu do zámku

  • upravit popruh přes tělo a hrudník


 

A právě těchto pár sekund, které řidič nevyužil, je spojeno s vážnou dopravní nehodou. Ta se stala ve středu 21. března 2012 pět minut před 18. hodinou na silnici mezi obcemi Bobrůvka a Radešín. Byla to zároveň první tragická nehoda, která se na silnicích Žďárska v letošním roce stala. Řidič osobního vozidla Volkswagen Golf se při nárazu do stromu velmi vážně poranil v oblasti hlavy. „Při dopravní nehodě došlo k nárazu do stromu pravou přední stranou vozu. Tato část vozidla u spolujezdce byla značně poškozena. Prostor automobilu, ve kterém se nacházel řidič, byl nepoškozený,“ řekl vedoucí Dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou npor. Bc. Zdeněk Kubík, který byl přítomen na místě dopravní nehody. Jak dále dodal, je zcela zřejmé, že v případě použití bezpečnostních pásů by nedošlo k poranění hlavy a řidič by neutrpěl smrtelné zranění.

 

Bobrůvka2 21.3.12.JPG          Bobrůvka3 21.3.12.JPG
 


  

Člověk, který je řádně připoutaný bezpečnostním pásem, má šestkrát větší šanci nehodu přežít.

 

 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

23. března 2012


 

vytisknout  e-mailem