Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Schoval se za závěs

ÚO Bruntál - majitel ho našel, tak utekl a jiné zprávy z okresu 

Zloděj se schoval v ložnici za závěs
Velmi nemilé překvapení čekalo na 74letého majitele bytu v Krnově. Prozatím neznámý pachatel využil situace, kdy nechal muž klíče v zámku bytu a vnikl dovnitř. Z peněženky na stolku odcizil 100 Kč. Při tomto byl zřejmě vyrušen příchodem majitele a schoval se v ložnici za závěsem. Majitel ho zde našel a tak pachatel utekl.
Popis pachatele:
muž ve věku kolem 25 let, vysoký 170 cm, sportovní postavy, bílé pleti, černých krátce střižených vlasů. Měl oblečené zelené tričko a světlé plátěné bermudy. Hovořil česky s ukrajinským či ruským přízvukem. 
 
Z garáže odcizil dvoukolák, čerpadlo a kabel
V době od 9. do 16.8.2011 v Krnově na ulici Rooseveltova u jednoho z rodinných domků vnikl pachatel do neuzamčené garáže. Odcizil dvoukolový vozík, čerpadlo a prodlužovací kabel, který byl namotán na cívce. Způsobená škoda činí 4 tisíce Kč.
 
Násilník vykázán z obydlí
V letošním roce řešili policisté v okrese Bruntál sedm případů domácího násilí. S posledním se setkali v Krnově dne 16.8.2011 a násilníka vykázali na deset dní z obydlí.
53letý muž měl v úterý 16.8.2011 pod vlivem alkoholu vulgárně i fyzicky napadat svou o pět let mladší manželku. Měl jí udeřit lavorem do hlavy a vytlačovat z bytu. Přivolaní policisté muži naměřili 1,79 promile a zajistili ho. Při šetření zjistili, že k těmto slovním a fyzickým útokům mělo docházet již od roku 1991. Toto jednání však většinou nebylo nikde hlášeno. Po zjištění těchto skutečností, byl ještě ten den muž vykázán na deset dní z obydlí a následně převezen na záchytnou stanici k vystřízlivění. Prozatím je podezřelý z přestupku proti občanskému soužití.
 
Narazil do mostku, keřů a z místa nehody utekl
Dopravní policisté šetří havárii, která se stala dne 17.8.2011 v 00,50 hodin u čerpací stanice v Bruntále na ulici Olomoucká. Prozatím nezjištěný řidič jel s vozidlem Ford a vyjel za pravý okraj silnice, kde narazil do mostku a následně keřů. Z místa utekl. Šetření policisté zjistili, že ve vozidle se měl nacházet 28letý syn majitele auta. Toho krátce po nehodě nalezli a muž jim sdělil, že byl pouze jako spolujezdec, ale kdo řídil odmítl říct. Jeho dechová zkouška však byla s pozitivním výsledkem. Vykázala nejprve hodnotu 2,08 a následně 2,07 promile. Způsobená škoda činí 15 tisíc Kč.  
 
Policejní cyklisti
Již 14 dní se občané mohou setkat v ulicích Krnova s policisty na jízdních kolech v policejním provedení. Policisté bicykly využívají v průběhu hlídkové činnosti a nejvíce právě v zahrádkářských koloniích, rekreačních oblastech a také při doručování různých písemností. Dohlíží na cyklisty, kterých je obecně v Krnově mnoho. Kontrolují povinnost použít cyklostezku, ale i zákonem stanovenou výbavu jízdního kola. Nejprve řešili prohřešky domluvou, ale v průběhu včerejšího večera uložili několika osobám i blokové pokuty za to, že nejen neměly na svých kolech povinnou výbavu za snížené viditelnosti, ale také např. nepoužily cyklostezku.
Cyklistické desatero:
1. Dbejte na stav kola a jeho výbavu - používejte odpovídající velikost kola, mějte kolo funkční a seřízené s důrazem na brzdy, reflexní prvky, přední bílé a zadní červené odrazky a světla (blikačky), zvonek, vhodné je mít nářadí a rezervní duši. Zejména v provozu a při rychlejší jízdě používejte přilbu (do 18 let věku je povinná vždy) a ochranné brýle (proti slunci a hmyzu). Nezapomínejte na vhodný pitný režim.
2. Snažte se vidět a být viděn - vizuální kontakt výrazně snižuje riziko kolize - proto mějte na sobě a na kole reflexní prvky a přinejmenším za snížené viditelnosti buďte vždy osvětlení vpředu i vzadu.
3. Vyhněte se alkoholu a omamným látkám - alkohol a omamné látky neužívejte před jízdou, ale ani během ní. Jízdou pod vlivem alkoholu či omamných látek ohrožujete sebe i ostatní.
4. Vydejte se jen na cestu, kterou zvládnete - trasu, na kterou se vydáváte, volte podle svých zkušeností a možností. Snažte se vyhnout komunikacím silně zatíženým automobily, na provoz si zvykejte postupně. Nezapomínejte, že chodník je pouze pro chodce - s výjimkou dětských cyklistů ve věku do deseti let. V maximální míře využívejte vyznačené cyklopruhy, koridory a stezky.
5. Buďte ohleduplní a předvídaví - chovejte se k ostatním tak, jak chcete, aby se chovali ostatní k vám. Nespoléhejte se však na své okolí a předpokládejte, že všichni kolem vás mohou kdykoli chybovat. A také, že cesta před vámi nemusí být volně průjezdná - nevjíždějte proto bezhlavě tam, kde nevidíte. Dejte si pozor na přijíždějící a předjíždějící vozidla.
6. Komunikujte s okolím - v případě jakékoliv změny směru dávejte včas znamení paží, obzvlášť při odbočování vlevo a ujistěte se, že jej ostatní zaregistrovali, teprve potom proveďte potřebnou změnu. Sledujte stav vozovky, koleje, příčné prahy či mříže kanálů a v případě potřeby se jim včas vyhýbejte, vždy však s ohledem na bezpečnost vlastní i ostatních. Používejte všechny smysly - vyvarujte se poslechu hlasité hudby či telefonování a psaní SMS za jízdy, protože výrazně omezují vaši soustředěnost a kontakt s okolím.
7. Jezděte při pravém okraji a s rozestupy - ve vozovce i na stezce jezděte vpravo, přitom ale dodržujte bezpečný odstup od překážek, zejména od parkujících automobilů. Dejte si pozor na vozidla, která zastavila, nebo zastavují, především na vystupující - otevřené dveře. Při jízdě ve skupině jezděte za sebou s dostatečnými rozestupy a ve velké skupině se rozdělte na několik menších.
8. Dávejte pozor na mrtvé úhly- především řidič rozměrnějšího vozidla (autobus, nákladní vozidlo), které začíná odbočovat nebo třeba vyjíždět ze zastávky, kvůli mrtvému úhlu ve zpětném zrcátku prakticky nemá šanci cyklistu vedle svého vozidla vidět. Proto nepodjíždějte odbočující vozidla a neobjíždějte zleva vozidlo, které signalizuje, že se rozjede. Nezapomínejte také, že rozměrnější vozidla při zatáčení vybočují do stran.
9. Kolo zamykejte s rozmyslem - bytelným zámkem připoutejte kolo k pevnému objektu a na dobře viditelném místě, a to současně za rám a alespoň přední kolo (zadní se hůře demontuje). Můžete také nechat kolo zapsat do registru kol a opatřit příslušnou nálepkou, což může řadu zlodějů odradit.
10. Kolizi se zraněním nahlaste - odkud dojde ke kolizi se zraněním nebo podezřením na zranění, okamžitě ji telefonicky nahlaste. Přivolejte na místo Policii ČR (tel.158), v případě závažnějšího zranění také záchrannou službu (tel. 150), kde v případě potřeby dostanete také instrukce pro nejnutnější pomoc zraněným.
Cyklisté by měli mít na mysli, že podle zákona o silničním provozu je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít. V případě porušení se dopustí přestupku, za který mu hrozí pokuta do výše až dvou tisíc Kč.
 
komisař por. Bc. Tušková P.
pisbr♦mvcr.cz
18.8.2011

vytisknout  e-mailem