Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Schovávali výbušniny pro české povstalce. Policejní pyrotechnici slaví 75 let.

1. června 2014. První policejní pyrotechnická skupina vznikla na našem území už v roce 1939. Odklízela i následky náletů Spojenců a upotřebitelné výbušniny její členové uchovávali pro potřeby povstání proti nacistickým okupantům. 

Potřeba zajišťování likvidace nalezené válečné munice vznikla po první světové válce zároveň se vznikem samostatného československého státu. V rámci státních policejních úřadů ani u četnického sboru však nepůsobil žádný pyrotechnik, a proto související činnosti zajišťovali výhradně vojenští pyrotechnici s různou odborností.
Prvním velitelem pyrotechnické skupiny se prvního června 1939 stal podplukovník František Nezdara. Už v roce 1941 však odešel do výslužby a vedení pyrotechnické skupiny převzal administrativní komisař RNDr. Miloš Jašek, který byl pro svoji činnost v odbojové skupině Blaník zatčen gestapem a v roce 1944 popraven v Praze na Pankráci.
Smyslem zapojení pyrotechniků pražského policejního ředitelství do činnosti odbojové skupiny Blaník bylo shromažďovat zbraně, munici a výbušniny, které byly určeny ke zničení, pro potřeby jejich použití proti okupantům či při osvobozovacích akcích. V tu dobu se na výkonu pyrotechnických činností podílel společně s pyrotechnikem, obvodním kriminálním inspektorem Antonínem Dlouhým, také pyrotechnik kancelářský oficiál Bohumil Florián.

Přečtěte si celý článek na:
Zdroj: http://technet.idnes.cz/75-let-policejni-pyrotechnika-dit-/vojenstvi.aspx?c=A140530_133619_vojenstvi_kuz

Munice zajištěná 9 května 1945 v Brně.Munice zajištěná 9.5.1945 v Brně.

vytisknout  e-mailem