Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Se dvěma promile způsobil dopravní nehodu

PRAHA VENKOV-ZÁPAD – Po nárazu do dopravní značky si ustal před autem. 

Policisté z obvodního oddělení Hostivice zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se dopustil 71letý muž. Ten řídil vozidlo Kia po 23. hodině 8. října od Chrášťan směrem do obce Jinočany, kde pravděpodobně vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení, vjel vpravo mimo vozovku a narazil do cedule dopravního značení. Po nárazu muž vylezl z auta a před vozidlem usnul. Po chvíli na místo přijeli policisté, kteří muže vyzvali k dechové zkoušce ke zjištění přítomnost alkoholu v dechu, přičemž přístroj naměřil pozitivní výsledek s hodnotou přes dvě promile. 

Jedenasedmdesátiletému muži hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Opilý řidič je velkým nebezpečím nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Alkohol nám dodává sebedůvěru a současně zpomaluje naše smyslové a motorické (pohybové) reakce. To je za volantem doslova vražedná kombinace. Opilému řidiči totiž trvá mnohem déle, než zareaguje na to, co se děje před ním, nebo kolem něj, má problémy s vyhýbáním se vozům u krajnice, pletou se mu pedály nebo je nohou míjí.

Z hlediska zákona je důležité, zda je řidič vlivem návykové látky ve stavu, který vylučuje způsobilost bezpečně řídit motorové vozidlo. Hranice, kdy člověk již není způsobilý bezpečně řídit motorové vozidlo je u každého jiná, na základě lékařských posudků je však prokázáno, že nikdo není schopen bezpečně řídit motorové vozidlo, pokud hladina alkoholu v jeho krvi přesahuje 1 promile. Proto je 1 promile hranice pro trestný čin. Pokud je hladina alkoholu nižší, věc je řešena příslušným městským úřadem jako přestupek.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
PČR Praha venkov-západ
9. října 2020

vytisknout  e-mailem