Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Sebevraha odřízli včas

Jeseník - Muže se sebevražednými sklony nezachraňovali policisté poprvé 

 

V pátek 23. září před půlnocí přijali na tísňovou linku 112 oznámení od neznámého muže, že chce spáchat sebevraždu. Operátorovi dokonce udal i svoji polohu. Měl se nacházet někde na stromě u azylového domu pro ženy v Jeseníku. Operační důstojník ihned na místo vyslal dvě hlídky a také psovoda s jeho čtyřnohým pomocníkem. S hasiči a zdravotníky si rozdělili prostor na úseky a začali prohledávat okolí. Policejní hlídky si vzaly na starosti přilehlý parčík za ulicí Halasova. Po pár minutách byli policisté úspěšní. V koruně stromu ve výšce 3 – 4 metrů nad zemí zaznamenali pohyb neznámého muže. Protože si policisté všimli, že má muž něco omotaného kolem krku, odstoupili od stromu a začali s ním vyjednávat. Podle jeho chování bylo zřejmé, že se nachází v silně rozrušeném stavu. Jako důvod svého chování uvedl rozchod s přítelkyní.

Policisté věděli, že nemohou na nic čekat. S hasiči se domluvili, aby nachystali žebřík do pohotovosti, kdyby náhodou muži podklouzla noha nebo dokonce chtěl splnit své výhružky. Nakonec policisté využili toho, že se muž neustále dožadoval hovoru s jedním pracovníkem kriminální policie, který zastává i funkci vyjednávače. Aby mu mohli předat telefon, musel souhlasit s přistavěním žebříku. V té chvíli hasiči využili jeho nepozornosti. V momentě, kdy skočil dolů, ho chytili za trup a nohy. Než se hasičům podařilo odřezat škrtící smyčku, policisté muže fixovali ke kmeni stromu. Po snesení na zem jevil známky přidušení. Naštěstí však měl zachovány všechny životní funkce a na podněty lékaře začal reagovat po 20 vteřinách.

Protože 29letý muž při dechové zkoušce nadýchal téměř 1 alkoholu, byl do vystřízlivění umístěn do policejní cely a druhý den byl předán do zdravotnické péče.

Pro policisty je muž se sebevražednými sklony známou „firmou“. V červenci loňského roku se ozval poprvé. V jesenickém lomu chtěl skočit ze skály. Po roční odmlce na sebe upozornil v srpnu, kdy chtěl vyskočit z balkónu. Před pátečním a zatím posledním incidentem chtěl spáchat sebevraždu ještě jednou, a to v polovině září.

 

por. Ing. Tereza Neubauerová

27. září 2011

vytisknout  e-mailem