Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sebevraždy na Královéhradecku

Kriminalisté vyšetřují zpočátku každou sebevraždu, jako by se jednalo o násilný trestný čin 

Podzimní nevlídné počasí, ekonomické důvody a s tím související narůstající dluhy a v neposlední řadě i blížící se vánoční svátky jsou pravděpodobně nejčastějšími důvody, které vedou některé naše spoluobčany k nejhoršímu rozhodnutí, a to vzít si život.
Královéhradečtí policisté evidují v kraji za jediný měsíc (od poloviny října do poloviny listopadu 2010) 7 sebevražd a 2 pokusy sebevražd.
Každý takovýto čin, ač je již na první pohled zřejmé, že se jedná o dobrovolné rozhodnutí, je od nálezu mrtvého důkladně vyšetřován. Policisté ohledají místo činu, hledají podezřelé indicie, pátrají po dopisu na rozloučenou, hovoří s pozůstalými i známými, prověřují informace o psychickém a fyzickém stavu zemřelého a po prvotním ohledání těla lékařem je nařízena zdravotní pitva. Vše s jedním cílem – vyvrátit sebemenší podezření, že by se mohlo jednat o násilný trestný čin.
 
Způsoby spáchání sebevražd bývají různé.   
  • Na Jičínsku se muž rozhodl ukončit svůj život tak, že se nejprve pořezal na obou rukou a po té se postřelil. Takto těžce zraněný ještě vlezl do vany, kde byl již mrtvý nalezený rodinnými příslušníky.
  • Na Náchodsku se muž oběsil na tažném laně, které si uvázal na zábradlí balkónu.
  • Další muž, oběšený na tažném autolaně, byl nalezen na Trutnovsku.
  • Rovněž na Trutnovsku se pokusila o sebevraždu žena, která požila větší množství alkoholických nápojů a spolykala tablety léků, tzv. antidepresiv. Naštěstí jí ještě živou nalezl syn a žena byla předána do rukou lékařů.
  • Muž, který spáchal sebevraždu oběšením na stromě v zalesněné části v blízkosti Nové Paky, byl nalezen po oznámení matky, že pohřešuje svého syna.
  • Svým bratrem byl na Jičínsku nalezen muž, který se oběsil na laně přivázaném k trámu na půdě rodinného domu.
  • Další případ řešili policisté ve Vrchlabí. Před šestou hodinou ranní oznámil muž policistům obvodního oddělení ve Vrchlabí, že se v parku na lavičce nachází již od večerních hodin zřejmě spící muž, který je pravděpodobně opilý nebo má zdravotní problémy. Přivolaný lékař konstatoval ale smrt zastřelením a policisté šetřením, mimo jiné i díky nalezené zbrani a dopisem na rozloučenou, zjistili, že muž spáchal sebevraždu zastřelením po té, co spolykal velké množství léků. Tyto skutečnosti potvrdila i nařízená zdravotní pitva.
  • Rozchod s přítelkyní a finanční problémy se rozhodl řešit muž ve středním věku z Náchodska tak, že pustil plyn z plynové trouby do svého bytu. Ještě před tím o svém plánu informoval SMS zprávou svoji kamarádku, která včas zalarmovala policii. To pravděpodobně muži zachránilo život.
  • Dluhy z podnikání byly zřejmě příčinou další sebevraždy oběšením. Na svůj život si sáhl muž na Trutnovsku v přímo v objektu, kde podnikal. Dopis na rozloučenou s důvody nalezli policisté v kapse bundy zemřelého.
 
Z těchto případů, bylo nejmladšímu nešťastníkovi, který si dobrovolně sáhl na život, 23 let a nejstaršímu 54 let. Nejvíce osob bylo mezi 30 a 40 lety.
Nejméně sebevražd bylo doposud v tomto roce v měsíci lednu (1), následuje červen a srpen (3). 
 
Pokud se policisté dozvědí o úmyslu osoby spáchat sebevraždu, ať přímo od něho, nebo od jeho známého, či příbuzného, které se se svým úmyslem svěřila, rozjíždí se okamžitě pátrací akce. Do terénu jsou nasazováni policisté, psi a často i vrtulník. Má-li nešťastník aktivní telefon a je ochoten s policisty hovořit, je to chvíle pro policejního vyjednávače. Jeho cílem je, udržet osobu při životě až do doby, než muže či ženu policisté naleznou. Pokud se toto podaří a policisté jim zabrání v dokonání úmyslu vzít si život, mají naši policisté vždy velmi dobrý pocit a jejich práce má smysl.
 
                                                                                                              Mjr. Mgr. Ivana Ježková
                                                                                                              tisková mluvčí, tel. 602651187
           

vytisknout  e-mailem