Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Šéf protidrogové policie

Těší mě nový přístup ke konopí  

20.02.2011 08:00 Rozhovor
Autor: - han -  Hana Jandová

V Moravskoslezské kraji se šíří obchody, ve kterých si lze legálně koupit látku s halucinogenními účinky. Prodávající je nazývají sběratelskými předměty a policie na ně zatím nemůže. Všechno by se však mohlo změnit. Jak tuto situaci řešit? Mají vůbec Češi o takzvané nové drogy zájem? Na tyto a další otázky odpovídal v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

V sousedním Polsku si s kamennými obchody, které prodávaly nové drogy, poradili tak, že je všechny protiprávně zavřeli. Jak lze tuto situaci řešit v Česku?
Polský postup byl hodně radikální. Já bych v českých podmínkách rozdělil kroky do několika fází. Nejdříve by se měl zákon 167 o návykových látkách rozšířit o nové látky, které se ve zmíněných obchodech prodávají. Tím se stanou zakázané a nebude tolerován jejich prodej. Poté by se měla najít flexibilní možnost, jak reagovat na výskyt drog, které u nás dosud nebyly a proudí sem z okolních zemí. Zde se podle mého názoru nabízí možnost, aby se celá Evropská unie sjednotila ve své protidrogové politice a zvolila si jednu legislativu, jeden přístup k těmto látkám. 

Myslíte, že by v této snaze mohla pomoci i nová vládní protidrogová strategie?
Na nové strategii je dobré, že jsme konečně pojmenovali intenzivní užívání konopí u mladých jako problém, že konečně říkáme, že to přináší sociální, zdravotní a kriminogenní rizika. Konečně jsme přestali relativizovat. Nově se také hovoří o alkoholu u mladistvých a hledá se cesta efektivního snižování poptávky, což je postup podobných strategií všude ve světě.

Jaký úspěch mají tyto "nové drogy" u Čechů?
Látky, které jsou k dostání v těch kamenných obchodech, jsou vyhledávané hlavně nedospělými k experimentálním účelům.

Takže jsme si začali víc uvědomovat rizika spojená s užíváním drog?
To rozhodně ne. Češi to stále berou na lehkou míru. Dluh v prevenci si nese Česká republika pořád a nadále bude. Na druhou stranu věřím, že o co bude nákladnější a dlouhodobější jeho smazávání, o to víc věřím v jeho efektivitu.

Co by se tedy mělo změnit, aby se český přístup ke drogám otočil?
Není to jen otázka policie a legislativy. Je to otázkou společenského a životního stylu, otázka většinového vnímání chování. Velký vliv má také výchova. Záleží i na tom, jaký postoj zaujme rodina, škola, stát, a na tom, co bude momentálně reprezentovat zdravý životní styl.

Převzatý článek z http://www.tyden.cz, konkétní umístění článku na: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/sef-protidrogove-policie-tesi-me-novy-pristup-ke-konopi_194055.html

vytisknout  e-mailem