Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sehraný pár kradl v obchodech

JABLONEC NAD NISOU – Kamerové záznamy vydaly svá svědectví a napomohly k vyřešení několika případů, jimiž se zabývali Jablonečtí kriminalisté. 

Kriminalisté z Jablonce nad Nisou vyšetřovali několik případů krádeží, kterých se společně dopouštěli 38letá žena a 51letý muž. Tento pár z Jablonce nad Nisou podnikal „nájezdy“ na obchodní centra, kde si vzájemně „kryli“ záda při krádežích různého zboží. Nejednalo se o žádné „amatéry“, čemuž nasvědčuje i fakt, že 38letá žena byla již v minulosti 19krát soudně trestána.

Na počátku dubna loňského roku si „povedený“ pár zašel do prodejny v centru města, kde se rozhodli, že si obohatí svůj šatník. Žena si vybrala šest triček různých značek, zatímco muž zůstal „při zemi“, stačila mu jen jedna outdoorová bunda. Vybranou konfekci však neměli v úmyslu zaplatit a ta tak skončila v předem připravené tašce. Oba i s taškou prošli prostorem pokladen bez placení a nasměrovali si to k východu z prodejny. Bezpečnostní rám před východem byl však proti tomu, aby si věci bez placení odnesli. Jakmile se spustil alarm, muž i s taškou plnou odcizených věcí utekl z objektu, zatímco žena zůstala uvnitř prodejny. Osmatřicetiletou ženu zkontrolovala ostraha obchodu, zda-li u sebe nemá nějaké nezaplacené věci. Poté žena z prodejny odešla. Jednapadesátiletého muže však stíhala pracovnice prodejny, která jej doběhla za několik málo okamžiků. Muž, aby si ulehčil v přespolním běhu, odhodil tašku plnou kradených věcí, odstrčil ženu, která jej pronásledovala a již lehčím a svižnějším krokem, zmizel.

Podnikavý pár však byl zvěčněn na kamerovém záznamu prodejny a ten byl předán policistům k dalšímu využití.
V dalším případu si 51letý muž ponechal peněženku i s doklady a platební kartou, kterou nalezl ve Smržovce. Zjistil, že karta má aktivovány bezkontaktní platby, a tak začaly nákupy. Ve čtyřech nákupních centrech kartu opakovaně použil a nakoupil si různé věci v hodnotě přesahující 2tisíce korun.

Zřejmě se 51letému muži tento způsob nákupů zamlouval, neboť v květnu loňského roku asistoval 38leté ženě při stejném jednání. Získání platební karty však bylo na ženě. Ta se vloupala do bytu v panelovém domě v Příšovicích, který prohledala a nalezla v něm právě platební kartu. Nákupy bez peněz mohly zase začít. Pár navštívil několik obchodních center s potravinami a drogistickým zbožím a realizoval platby bezkontaktní kartou v hodnotě bezmála 2tisíce korun.

Je nutné uvést, že platby kartou jsou nejen monitorovány časovou sběrnicí při výběru a platbách, ale v převážné většině prodejen jsou v prostoru pokladen naistalovány kamerové systémy.

Vyšetřujícími policisty byly kamerové záznamy z prodejen vyžádány a konfrontovanému páru již nezbylo nic jiného, než se přiznat.
Celková škoda, kterou „povedený“ pár způsobil na odcizených věcech, ale i zneužitím platebních prostředků, dosáhla téměř 13tisíc korun.
Policisté jim proto sdělili obvinění ze spáchání přečinů krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců až na tři léta.


6.4. 2017
nprap. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem