Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Semafory U Jána a na Plaské mimo provoz

PLZEŇ – Jedna z hlavních plzeňských křižovatek a hlavní tah Lochotínem bez světelné signalizace. Řidiči, buďte nadmíru opatrní.  

    Od dnešního rána do zhruba druhé hodiny odpolední je z důvodu oprav mimo provoz světlená signalizace na jedné z hlavních křižovatek v centru Plzně a na hlavním tahu městskou částí Lochotín. Odstávka semaforů se týká rušné křižovatky U Jána, kde se křižují vozovky ulic Sirková, U Prazdroje, Tyršova a Denisovo nábřeží, a třech křižovatek na komunikaci ulice Plaská. Konkrétně jde o křižovatku s ulicí Studentská, Okounová a Kaznějovská.. Situaci na místě budou monitorovat dopravní policisté Městského ředitelství policie Plzeň, kteří budou dohlížet nad plynulostí a bezpečností silničního provozu a v případě potřeby řídit provoz. Z tohoto důvodů bychom rádi požádali nejen řidiče, kteří budou zmíněnými úseky projíždět, ale i ostatní účastníky silničního provozu, aby byli ve zvýšené míře opatrní, ohleduplní a aby především dbali pokynů policistů.

 
 
     Nutno dodat, že řada řidičů netuší, co znamenají pokyny policistů řídících křižovatku. Pro oživení uvádíme výňatek ze zákona o silničním provozu, v němž je řízení provozu pokyny policisty upraveno.
 
                                                                                                           § 75
 
 (1)   Policista řídí provoz na pozemních komunikacích změnou postoje a pokyny paží; přitom zpravidla používá směrovku, kterou drží v pravé ruce. Jeho pokyny znamenají pro řidiče i chodce :
 
a) "Stůj!" pro směr, ke kterému stojí policista čelem nebo zády; řidič je povinen zastavit vozidlo,
 
b) "Pozor!", vztyčí-li policista paži nebo předloktí pravé paže se směrovkou; řidič jedoucí ze směru, pro který byl provoz předtím zastaven, je povinen se  připravit k jízdě; řidič jedoucí ve směru předtím volném je povinen zastavit vozidlo; je-li však již tak blízko, že by nemohl bezpečně zastavit vozidlo, smí pokračovat v jízdě,
 
c) "Volno" pro směr, ke kterému stojí policista bokem; řidič může pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo,
 
d) má-li policista pravou paži předpaženou a levou upaženou, znamená to "Stůj!" pro řidiče přijíždějícího směrem k zádům a pravému boku policisty a "Volno" pro řidiče přijíždějícího směrem k levému boku policisty; řidič přijíždějící směrem k zádům a pravému boku policisty je povinen zastavit vozidlo; řidič přijíždějící k levému boku policisty může pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo; řidič přijíždějící směrem k čelu policisty smí odbočovat jen vpravo; chodci smějí přecházet vozovku jen za zády policisty.
 
 
(2) Zastavuje-li řidič při řízení provozu podle odstavce 1 písm. a), b) a d) na křižovatce, je povinen zastavit před hranicí křižovatky.
 
 
(3) Při pokynech "Stůj!" a "Volno" může policista upažit obě nebo jednu paži; obě paže může připažit, postačí-li k řízení provozu postoj. To neplatí pro pokyn uvedený v odstavci 1 písm. d).
 
 
(4) Policista může při řízení provozu dávat kromě pokynů uvedených v odstavci 1 i jiné pokyny, například "Zrychlit jízdu!" vodorovným kýváním paže přes střed těla nebo "Zpomalit jízdu!" kýváním paže nahoru a dolů. K zdůraznění svého pokynu může policista užít znamení píšťalkou.
 
 
por. Ing. Hana Štefflová
10. září 2015

vytisknout  e-mailem