Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senior - terč pro podvodníky

PLZEŇSKÝ KRAJ - Pro pachatele podvodného jednání jsou senioři snadným cílem. 

     Již mnoho případů bylo médii popsáno a široká veřejnost se v mnoha případech mohla seznámit s praktikami pachatelů, které mnozí nazývají „lidské hyeny“. Jedná se o pachatele majetkových deliktů, kteří využívají pro své nekalé praktiky důvěřivosti a ochoty našich starších spoluobčanů. Právě senior se z důvodu s věkem přicházející sociálních, fyzických a psychických změn, stává jejich snadnou obětí.
     Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali do bytu a pokud nevylákají peníze přímo, ovládají spoustu způsobů, jak seniora okrást. Na území Plzeňského kraje byl v posledních třech letech zaznamenán nárůst této trestné činnosti. V roce 2010 bylo evidováno 43 případů, kdy pachatelé využili smyšlených legend k okradení důchodce, v roce 2011 bylo těchto případů 57 a v roce 2012 pak počet vzrostl o 12 skutků na konečné číslo 69. V prvních pěti měsících tohoto roku bylo pod nejčastější záminkou „nabídky služeb“, či „telefonát vnuka“ a podobně poškozeno 17 důchodců. Nejvíce případů (9x) je zaznamenáno v Plzni. V rámci ostatních území jako například Rokycansko, Domažlicko, Plzeň – sever, Plzeň – jih by se v letošním roce tyto případy daly spočítat „na prstech jedné ruky“.  
     Policisté zaznamenali, že mezi nejčastěji využívané legendy patří nabídka různých služeb (opravy, prodej zboží…) a telefonát příbuzného, který požaduje vydání financí na koupi vozidla, nebo jeho opravu po nehodě. V současných slunečných dnech lze předpokládat, že další častou záminkou by mohla být žádost o občerstvení i za cenu, že bude sehrána scénka o náhlé nevolnosti. Proto připomínáme zejména starším spoluobčanům:
  • Nezbytné je dodržení jednoduchého pravidla: mít dveře bytu, domu, či vrátka na pozemek vždy uzamčeny (i pokud odcházíte jen na nepatrnou chvilku).
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, abyste si mohli návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené a můžete se snadněji takto bránit, případně mít čas zavolat pomoc.
  • Navštíví-li vás(i po předchozím ohlášení) opravář, pracovník úřadu, či jiných služeb (plynaři, vodárny), nechte si předložit jejich služební průkaz. V případě jakýchkoliv pochybností nabízenou službu odmítněte, případně si vše ověřte na příslušném úřadě, nebo instituci. Nenechte si vnutit k ověření telefonní číslo, které udává opravář (může mít komplice). Zjistěte si jej sami.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí, podomní nabídky, výhry v loterii, různých soutěží, nebo výhodných koupí – v naprosté většině jde o podvod.
  • Neznámým lidem neotvírejte, nebuďte důvěřiví a nepodléhejte zvýšenému nátlaku těchto osob.
  • Důležitá je včasná – okamžitá – informace policistům.
  • Policistům pomohou při pátrání po pachatelích zejména vaše postřehy, které je vhodné si ihned zapsat. I po uplynutí krátké doby, bychom totiž mohli na detaily zapomenout. Mezi důležité informace patří:

U OSOB: pohlaví, rasa, přibližný věk, výška, tělesná konstituce, účes, barva vlasů, fyzické zvláštnosti, způsob řeči, chůze, oblečení, brýle, tetování, či jiné markanty

U VOZIDEL:  registrační značka, typ, barva, provedení, počet cestujících, markanty, směr jízdy, viditelná poškození …
 
     Nelze popsat všechny případy, které v souvislosti se shora popsanou problematikou souvisí, ale jako názornou ukázku připojujeme v níže uvedených souvislostech případy, které jsou realizovány v posledních dnech na Plzeňsku.

por. Bc. Jana Tomková
20.6.2013

vytisknout  e-mailem