Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Seniorce sebrala úspory

PELHŘIMOVSKO: Milá paní chtěla rozměnit peníze  

Smutný případ okradení seniorky šetří pelhřimovští policisté. V pátek krátce před jedenáctou hodinou zaklepala na dveře rodinného domu v Humpolci usměvavá milá paní. Seniorku, která jí přišla otevřít požádala, zda by jí rozměnila bankovku v nominální hodnotě 2.000 korun. Seniorka paní pozvala dovnitř. Ovšem již si nevšimla, že do domku zřejmě vešla ještě jedna žena, která využila nepozornosti staré paní a v nestřeženém okamžiku jí ze zásuvky kuchyňské linky odcizila peněženku s úsporami. Čtyřiaosmdesátiletá seniorka tak během chvilky přišla o devadesát tisíc korun.
 
   Tento případ okradení starých lidí není na Pelhřimovsku ojedinělý. Od počátku letošního roku jsme zadokumentovali již sedmý případ okradení a podvodu na seniorech.
 
Pachatelé této kriminality často využívají dobroty, důvěřivosti a horší fyzické kondice seniorů. Podvodníci se pod různými záminkami vetřou až do bytu, kde využívají vhodného okamžiku k okradení seniorů. Navíc pachatelé vystupují velice seriózně a působí natolik přesvědčivě, že si dokážou získat důvěru staršího člověka.
 
Pachatelé této trestné činnosti bývají jak muži, tak i ženy. Pracují jednotlivě i skupinově. Vybírají si místa, kde žije hodně seniorů, jako jsou starší domy ve středu města, případně starší rodinné domky v městských čtvrtích nebo domky na vesnicích. Do domů přicházejí v době, kdy předpokládají, že v domech budou pouze starší lidé. Tedy v dopoledních nebo poledních hodinách, kdy lidé v produktivním věku budou v zaměstnání.
 
Vynalézavost podvodníků nezná mezí, proto buďte maximálně obezřetní, jestliže pozvete do domácnosti neznámého člověka.
 
V případě, že se v ulici, nebo v domě pohybují podezřelé osoby, neváhejte a volejte tísňovou linku 158.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
30. října 2012

vytisknout  e-mailem