Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Senioři, nedejte šanci podvodníkům!!!

MLADOBOLESLAVSKO-od začátku roku evidujeme již osm případů podvodu na seniorech. 

Mladoboleslavští kriminalisté se spolu se svými kolegy z obvodních oddělení zabývají od začátku letošního roku již osmým případem, týkající se podvodu spáchaných na osobách v seniorském věku.

Je třeba mít na vědomí, že podvodníci využívají stále nové záminky a lsti, aby se dostali k penězům poškozených osob. Nejčastěji jde však o známé a neustále se opakující záminky, mezi které patří například představení se do telefonu jako vnuk, vnučka či jejich přítel, který potřebuje nutně finanční hotovost z důvodu mimořádné situace, dále pak podvodný opravář či pracovník té či oné organizace, který přinesl přeplatek za plyn, elektřinu, pojištění atd.

Od dubna letošního roku se naši kriminalisté zabývají například případem, kdy neznámý pachatel v Mnichově Hradišti slíbil dvojici seniorů výměnu oken, za kterou vyinkasoval jako zálohu přes deset tisíc korun. Podvodník na sebe zanechal nepravdivý kontakt a nyní je v hledáčku policie.

Nejčerstvějšími případy jsou pak z Benátek nad Jizerou a Mladé Boleslavi. V prvním případě se podvodnice představila jako pracovnice zdravotní pojišťovny, která nese manželovi peníze. Důvěřivá seniorka ženu vpustila do bytu, kde ji podvodnice požádala o rozměnění finanční hotovosti. Poté ji v nestřeženém okamžiku odcizila obálku s penězi, kterou měla uloženou ve skříni.

Velké zklamání zažila i třiaosmdesátiletá žena, kterou podvodníci okradli jen o den později v Mladé Boleslavi o sto tisíc korun. Dosud neznámý pachatel vydávající se za seniorčina vnuka požádal o zapůjčení finančních prostředků na nákup bytu. Pro peníze si poslal kamarádku, které okradená žena předala požadovanou částku. Později však vyšlo najevo, že se stala obětí promyšlené lstí podvodníků.

Nejen seniorům proto doporučujeme:

  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do bytu.
  • Zazvoní-li opravář nebo pracovník úřadu, trvejte na předložení průkazu nebo ještě lépe, kontaktujte příslušný úřad, na který se odvolává. Jestliže se dotyčný neprokáže, trvejte na tom, že o danou službu nestojíte.
  • Nepůjčujte peníze, včetně cenných věcí, lidem, které neznáte, byť se odvolávají na vaše příbuzné.
  • Nerozměňujte peníze cizím lidem.
  • Při řešení jakékoliv zmíněné situace přivolejte příbuzné, či známé sousedy.
  • Nepodléhejte vidině snadného zbohatnutí, téměř vždy se jedná o podvod.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které Vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené.
  • Nikdy neplaťte zálohy za služby, aniž byste si předem ověřili totožnost osoby, která Vám je nabízí, či existenci dané firmy.
  • Máte-li podezření na podvodné jednání nebo jste se stali oběti podvodu, neprodleně kontaktujte Policii České republiky (158)!

Věnujte zvýšenou obezřetnost svým věcem, nikdy nevíte, kdy se můžete stát obětí podvodu právě Vy!!!

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí P ČR
Mladá Boleslav
11. května 2016

vytisknout  e-mailem