Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Senioři pozor!

Bruntálsko - nevpouštějte cizí lidi do svých domovů a další zprávy 

Bohužel další obětí krádeže se stala 78letá seniorka z Rýmařova. Ta v úterý 22.10.2013 kolem 13. hodiny byla na lavičce před domem oslovena neznámou ženou a požádána o pomoc. Podezřelá použila policii známou legendu. Po seniorce žádala papír, na který by mohla napsat vzkaz pro její sousedku, která není doma. Konkrétně pro jakou sousedku se podezřelá nezmínila. Dále ženu žádala o následné předání vzkazu. Poškozená s touto ženou odešla do jejího bytu. Ze sekretáře v obývacím pokoji vytáhla papír a zároveň obě ženy přešly do kuchyňky. Když se po chvíli seniorka otočila, uviděla z obývacího pokoje odcházet nějakou neznámou ženu. V tento okamžik žena píšící vzkaz neváhala a byt rychle i s druhou podezřelou opustila. Poškozená posléze zjistila, že přišla o finanční hotovost ve výši okolo 6 tisíc korun.
 
Tímto případem apelujeme na starší osoby, nebuďte tolik důvěřiví a za žádnou cenu si cizí lidi nevpouštějte do svých domovů! Podezřelá žena použila velice známou fintu, kterou seniorku oklamala a zároveň pravděpodobně společně s druhou ženou okradla. Proto buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás požádá o pomoc. Každou situaci můžete řešit tak, aniž byste někoho museli vpustit do bytu či domu. 
 
 
 
Další zprávy: 
 
Doma pěstoval konopí a přechovával lysohlávky
 
Bruntálští kriminalisté specializující se na problematiku toxi operativně vedeným prověřováním úspěšně zjistili 29letého muže z Bruntálu. Muž měl neoprávněně pro vlastní potřebu v množství větším než malém přechovávat lysohlávky a také pěstovat konopí, které patří mezi omamné nebo psychotropní látky. Tyto kriminalistům v červnu letošního roku dobrovolně vydal a následovalo znalecké zkoumání. Zajištěné plodnice lysohlávek byly odeslány na Kriminalistický ústav Praha a rostliny konopí na odbor kriminalistické techniky a expertiz Frýdek Místek.
 
Znaleckým zkoumáním bylo potvrzeno, že lysohlávky obsahují psilocybin a psilocin, přičemž psilocybin je psychotropní látkou. Dále že konopí seté obsahuje delta-9-THC (tetrahydrokanabinol), která je také zakázanou psychotropní látkou. Na základě výsledku zkoumání policejní komisař muži v těchto dnech sdělil podezření z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a přečinu nedovolené pěstování rostlin obsahující omamnou nebo psychotropní látku.   
 
Uvedených přečinů se měl dopustit tím, že nejprve v místě svého bydliště v Bruntále v přesně nezjištěném období let 2012 a 2013 uchovával asi 600 jedinců hub rodu lysohlávka z čeledi límcovkovité o hmotnosti okolo 35 gramů obsahující psilocybin. Tyto měl sám nasbírat a posléze doma usušit. Znaleckým zkoumáním bylo určeno přibližné stáří sušených hub a to na rok 2012. Ve druhém případě je mu kladeno za vinu, že v době přibližně od května letošního roku do téměř konce června opět ve svém bytě pěstoval nejméně 40 kusů rostlin konopí setého s obsahem delta-9-THC. Zakázané rostliny si měl vysadit pro svou potřebu a starat se o jejich růst. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Muži hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.    
 
 
Přehlédl chodkyni
 
Ve středu 23.10.2013 v Krnově na ulici Revoluční srazil 30letý řidič osobního motorového vozidla Renault Megane 39letou chodkyni. K nehodě mělo dojít tak, že řidič renaultu, jedoucí od vlakového nádraží směrem do centra města, nedal přednost chodkyni přecházející silnici po vyznačeném přechodu pro chodce. Tuto chodkyni měl přehlédnout z důvodu protijedoucího vozidla odbočujícího vlevo, které zůstalo stát v křižovatce a dávalo mu přednost v jízdě. Chodkyně byla sražena přední částí osobního vozidla Renault Megane. Po střetu upadla na vozovku. Řidič renaultu chodkyni sám převezl na vyšetření do nemocnice v Krnově. Zda došlo ke zranění chodkyně, bude předmětem dalšího vyšetřování, které učiní dopravní inspektorát Bruntál.
 
 
Snažil se jí vyhnout
 
V tomto týdnu první srážku s lesní zvěří prověřovali dopravní policisté včera 23.10.2013, krátce po 7. hodině mezi obcemi Vajglov a Albrechtice u Rýmařova (silnice číslo II/450). Zde 42letý řidič vozidla Škoda Felicia ze Šumperska okamžitě reagoval na srnu tím, že najel ke středu komunikace a snažil se zvířeti vyhnout. To už se mu nepodařilo a srnu, která vyběhla z pravého silničního příkopu, srazil. Ta po střetu odběhla neznámo kam. Řidič vozidla vyčíslil předběžnou škodu na vozidle okolo 1 tisíce korun. 
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
 24.10.2013

vytisknout  e-mailem