Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Senioři přišli o své úspory

Bruntál - dva případy okradení seniorů podomními prodejci  

Okradení senioři přišli celkem o 160 tisíc
Policisté opět šetřili další případ okradení seniorů o jejich životní úspory. Hyenismus pachatelů, kteří si vybírají staré, špatně pohyblivé a nemocné osoby je vážně velmi zarážející. Oba případy se staly tentokrát v jeden den a to v pátek 9.7.2010 v dopoledních hodinách na Albrechticku. Pachatelé se dostali do obydlí pod záminkou prodeje dek či prostěradel a pak v obou případech na několik minut zabránili poškozeným ve výhledu. Odpoutali jejich pozornost a toho využili další pachatelé, kteří se dostali do domu, který prohledali. Podomní prodejci využívají důvěřivosti starých lidí a pak je okradou o všechny úspory.
            V pátek 9.7.2010 v dopoledních hodinách vstoupili dva pachatelé - muž a žena - na neoplocený pozemek rodinného domu 85leté ženy, které začali nabízet prostěradla. Pachatelka předstírala prodej a bránila poškozené ve výhledu. Muž mezitím vnikl do nezajištěného domu, prohledal zde všechny místnosti a v kuchyni vzal obálku s finanční hotovostí 29 tisíc Kč. Při odchodu uviděl ještě peněženku a vytáhl  z ní 3 700 Kč, které ale vytratil na chodbě domu. Po krádeži odjeli vozidlem tmavé barvy.
Popis pachatelů:
1)muž: věk cca 60 let, drobné nižší postavy, nezjištěné národnosti, na sobě košili a kalhoty, mluvící nezjištěným jazykem
2)žena: věk kolem 45-50 let, menší, silnější postavy, hnědozrzavé vlasy, mluvící lámanou polštinou, češtinou a třetím cizím jazykem, na sobě šaty bíločerné barvy
           
            O 142 tisíc okradli neznámí pachatelé manželský pár ve věku kolem 75let. Nezajištěnými dveřmi vstoupili v dopoledních hodinách do chodby rodinného domu a začali přítomné majitelce nabízet ke koupi vlněnou deku. Pachatelka bránila ve výhledu poškozené tím, že deku před ní roztáhla a tím také umožnila vstup do domu dalším pachatelům, kteří domek mezitím prohledali. V jednom z pokojů odcizili finanční hotovost v celkové výši 142 tisíc Kč.
Popis pachatelky:
žena ve věku kolem 40 let, štíhlé postavy, vysoká okolo 175 cm, hovořila lámanou polštinou, češtinou a třetím cizím jazykem. Nasedla do vozidla tmavé barvy. 
V souvislosti s těmito případy opět upozorňujeme na opatrnost a dostatečné zabezpečení dveří od rodinných domků či bytů, protože nezajištěných či neuzamčených dveří využijí pachatelé, kteří se pod různými záminkami dostanou dovnitř a následně pak poškozené zabaví a okradou.  
Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást.
Nikdy hned neotvírejte dveře, pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb nechejte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
V případě, že jste se setkali s obdobným jednáním, ať již jako svědci či poškození, tak okamžitě volejte na linku 158.
 
Chtěl urovnat paletu, ale spadla na něj
Pracovní úraz šetřili policisté z Města Albrechtic. V nočních hodinách dne 8.7.2010 na parkovišti před hraničním přechodem do Polska ve Vysoké - Bartultovicích 29letý cizinec zaparkoval nákladní vozidlo Scania s návěsem a při kontrole nákladu zjistil, že jedna z palet se posunula. Chtěl paletu o hmotnosti 350 kg urovnat, ale ta vypadla z ložného prostoru návěsu na parkoviště. Muž si při vyhýbání a uskakování způsobil frakturu pravého bérce. Z místa byl převezen k ošetření do nemocnice.
 
Cyklista narazil do fordu
V Krnově na ulici Opletalova v sobotu 10.7.2010 odpoledne jel 63letý cyklista na jízdním kole a při objíždění zaparkovaného fordu zachytil o jeho levý roh. Následně upadl na vozovku a způsobil si zranění hlavy. Dechová zkouška vzhledem ke zranění nebyla provedena a tak na případné požití alkoholu byla odebrána krev v nemocnici. Škoda na vozidle a kole nevznikla.
 
Jel rychle, havaroval a zranil spolujezdce
V sobotu 10.7.2010 mezi obcemi Rázová a Mezina řídil 25letý muž vozidlo Octavia. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou u výjezdu z obce Mezina nepřizpůsobil rychlost jízdy a ve smyku přejel do levé jízdní poloviny. Zde narazil za levým okrajem silnice do stromu a v rotaci byl odhozen za pravý okraj do příkopu. Při nehodě utrpěl jeho 25letý spolujezdec těžká zranění a byl letecky transportován do nemocnice v Ostravě. Dechová zkouška byla s negativním výsledkem. Způsobená škoda činí 120 tisíc. Následující den, tedy v neděli 11.7.2010, policejní komisař zahájil trestní stíhání mladého řidiče pro trestný čin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.
                                                                                             
komisař por. Bc. Tušková P.
 pisbr@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem