Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Senioři seniorům

KARLOVY VARY - Senioři-kurýři 

Případů, kdy se obětí trestné činnosti stává senior, řeší policie stále častěji. Senioři jsou vedle dětí a mládeže ,druhou nejohroženější skupinou, která se stává obětí kapesních krádeží, různých podvodníků, zlodějů a obětí dopravních nehod. Špatné zacházení se seniory a problémy seniorů obecně jsou problémem celé společnosti.   Násilí páchané na seniorech, páchané v soukromí není soukromá záležitost, ale záležitost, která patří do oblasti trestně právní, do ochrany lidských práv, sféry sociální i psychologické.
V loňském roce bylo na Karlovarsku obětí trestné činnosti 329 osob starších šedesáti let, letos takových případů je už  přes 130.
Na celém území České republiky pro letošní rok 2010 přichází Policie ČR s pilotním projektem.  Nový projekt prevence kriminality je nazván Senioři sobě. Je postaven na aktivní spolupráci seniorů samotných. Ve Svazu důchodců České republiky o.s. - městská organizace byli speciálně proškoleni „kurýři“. Ti měli  za úkol oslovit  známé seniory ve svém okolí. Jejich aktivita a dobrovolnost měla sloužit k tomu, aby se svými vrstevníky pohovořili o tom, jak ochránit sami sebe, jak má senior chránit svůj život, zdraví i majetek a ukázat osloveným možnosti ochrany, jak se bránit před možnými nebezpečími. Kurýři byli vybaveni materiály zacílenými na problematiku ochrany života, zdraví a majetku bezmocných a neinformovaných seniorů.
Za dva měsíce po proškolení se setkali kurýři-senioři opět ve Svazu důchodců České republiky. Deset seniorek- členek Svazu důchodců  splnilo své poslání na výbornou. Během osmi týdnů oslovovaly a informovaly své  vrstevníky  o rizicích spojených s ochranou majetku a zdraví.  I když se kurýrky většinou setkávaly s pochopením, občas se stalo, že oslovení senioři odmítli vyplnit anketu, která byla součástí projektu, jako zpětná vazba. Odpovědi na anketní otázky přinesly  cenné poznatky. Projekt proběhl v celém Karlovarském kraji a senioři – kurýři pracovali i na Chebsku a Sokolovsku. Kurýři oslovili celkem pět set seniorů.
Až celorepublikové vyhodnocení probíhajícího projektu přinese konečný  obraz. Zatím z  informací z Karlovarska vyplynulo například to, že oslovených žen bylo nesrovnatelně víc než mužů, oslovení byli většinou ve věku 71 až 80 let,  asi třetina lidí odpověděla v anketních otázkách, které jsme dosud zpracovali, že se už setkala s podvodníky. Alarmující je fakt, že řada z nich otevřela takovým lidem dveře, aniž by se přesvědčila, kdo je za nimi.
Podle slov předsedkyně městské organizace důchodců, paní Gudrun Jiravové byl projekt vnímán ve velké většině  pozitivně. Snad se kurýrkám podařilo přesvědčit oslovené,  že nejúčinnější ochranou proti nejrůznějším podvodníkům, zlodějům  a násilníkům  je osvěta,  která je nedílnou součástí preventivní práce. Představy o tom, že jsou zloději a podvodníci lidmi, kteří varují už svým zevnějškem a jednáním je mylná. Naopak, takoví lidé mohou působit velice sympatickým a věrohodným dojmem, nebo naopak mohou být nebezpečně agresivní. Mnohdy mají vysokou sociální inteligenci, jsou výřeční a umí vzbudit důvěru. O to ale mohou být nebezpečnější.  Skutečné příběhy lidí, uváděné v metodickém materiálu na DVD a osudy těch, kteří se stali oběťmi trestné činnosti,  jasně dokazují, že je osvěta a prevence potřebná.
 
Odkazy do noveho okna

kurýři seniorky

kurýři seniorky 

Detailní náhled

senioři kurýři

senioři kurýři 

Detailní náhled

senioři kurýři

senioři kurýři 

Detailní náhled

senioři kurýři

senioři kurýři 

Detailní náhled

senioři kurýři

senioři kurýři 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem