Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Senioři, zbystřete

Jihočeský kraj - Podvodníci stále hledají nové způsoby jak Vás připravit o peníze. (Hlasová schránka 974 222 116) 

Senioři, zbystřete. Ročně řeší policisté několik desítek případů, kdy se obětí trestné činnosti stanou senioři. Pokuste se svou vlastní obezřetností tomu předejít a dodržujte základní rady a tipy, jak se nestát obětí podvodu.

Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k Vašim penězům. Chtějí vniknout do Vašeho bytu a pokud z Vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak Vás okrást.

Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu a nikdy hned neotevírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

Pořiďte si panoramatické kukátko, které Vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.

Zvoní-li opravář, pracovník úřadu nebo jiných služeb, nechte si předložit služební průkaz úřadu nebo instituce, na kterou se odvolává a zavolejte tam. Máte-li pochybnosti, služby odmítněte. Hlavně nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte, ve většině případů jde totiž o podvod.

Podvodníci používají různé legendy a záminky, pod kterými se chtějí vetřít do Vašeho bytu. Podvodníci se někdy představí jako známí Vašich dcer, synů či vnuků a pod záminkou toho, že se Vaši nejbližší dostali do finančních problémů, které potřebují rychle vyřešit, po Vás chtějí peníze s tím, že jim je předají. Jindy se do Vašeho obydlí chtějí dostat pod záminkou vrácení přeplatků či vymáhání nedoplatků například  za energie. Policisté se často setkávají s případy, kdy Vám podvodníci nabízejí různé zboží za hodně peněz, které pak zjistíte, že je nekvalitní, jinde ke koupi daleko levnější a Vy už mnohdy nemáte možnost zboží reklamovat, a také můžete zjistit, že Vás během prodeje okradli o další peníze schované různě po domě. Naposledy se kriminalisté setkali s případem, kdy ženu kontaktoval podvodník, který ji vykládal, že je její bývalý student ze školních let, a chtěl by se s ní setkat. Paní nelenila a ihned o všem informovala policisty. Když podvodník zjistil, že se paní na jeho lest "nechytla" už se nikdy neozval.

Buďte opatrní a neváhejte podezřelé jednání oznámit policistům na obvodních odděleních či lince 158.

por. Bc. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

8. března 2017

vytisknout  e-mailem