Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Senioři znovu v hledáčku podvodníků

ČESKÁ LÍPA - Lstí je okradli o peníze i mobilní telefon. 

     Včera k večeru o sobě znovu na Českolipsku dali vědět podvodníci, kteří se za využití lsti obohatili na účet osaměle žijících seniorů.  V Kamenickém Šenově u domu v Obecní ulici zazvonil u dveří  kolem 19.30 hodin muž, který se 77 leté ženě představil jako pracovník energetické firmy ČEZ. Po otevření se hned nahrnul do chodby a začal prohlížet elektroměry s tím, že přišel zkontrolovat jejich technický stav. Od počátku vystupoval arogantně až drze. Když ho upozornila na nevhodné chování, křičel na ni, že  je elektroinstalace v nepořádku,  a že pokud nezaplatí 2 500 korun okamžitě na místě, odpojí dům od centrálního rozvodu. Toho se paní zalekla, peníze mu vyplatila a on dům hned na to opustil. Později se jí celá věc rozležela v hlavě a společně s dcerou kontaktovala telefonicky zákaznické centrum ČEZU, kde se dozvěděla, že k ní domů žádného pracovníka neposlali. Navíc jí sdělili, že firma ČEZ nikdy nevybírá finanční hotovost,  a že veškeré platby probíhají výhradně bezhotovostním stykem, tedy přes bankovní účet nebo prostřednictvím složenky. Navíc pracovníci ČEZU mohou podle interních směrnic navštěvovat zákazníky pouze do 18. hodiny, ne později. Podvedená žena potom učinila na neznámého pachatele trestní oznámení.

     S trestním oznámením na neznámého podvodníka se včera obrátil i  81 letý muž z Horní Police, kterého téhož dne krátce po 20. hodině navštívil v jeho rodinném domě neznámý muž. Ten se zase vloudil do jeho příbytku poté, co se o sobě tvrdil, že se znají z pobytu v nemocnici a představil se jako lékař. Přeptal se na dědovo zdraví a nabídl mu, že ho vyšetří. Senior se podle "lékařova" pokynu vysvlékl do půl těla a on ho zevrubně prohlédl. Pak se ho vyptával na to, jaké bere léky. Když ale  viděl, že k němu majitel domu nemá příliš důvěry, rozčílil se,  podrážděně cosi pronesl a dům opustil. Neodešel však s prázdnou, po jeho odchodu si oznamovatel všiml, že mu na stole chybí mobilní telefon značky Nokia 6710, který před tím ležel na držáku. Vyběhl ještě za vypečeným "doktorem" ven, ale ten už se stačil vytratit neznámo kam.

     Policisté nevylučují, že se obou včerejších podvodů dopustil stejný pachatel, muž mezi 40 až 50 lety. Po jeho totožnosti nyní intenzivně pátrají a vyzývají zejména osaměle žijcící seniory, aby do svých domovů nevpouštěli žádné cizí návštěvníky. Policisté seniorům vzkazují následující . Pokud vás  bude hledaný podvodník kontaktovat za podobných podezřelých okolností, neváhejte a okamžitě o něm informujte tísňovou linku 158,  v žádném případě ho nevpouštějte do svého domu.

 

por. Bc. Ivana Baláková
4. 5. 2011

vytisknout  e-mailem